Loading...
Historija

Historijski retrovizor: Bošnjaštvo – staro kao Bosna, jako kao zemlja

Hadži Bećir Tanović, Dan državnosti, Chicago 2008.

Bećir Tanović, Pismo uredništvu “Bosanski pogledi”, 16. 6. 1963. Izvor: list “Bosanski pogledi”, London, 1984; preneseno sa internet stranice – intelektrualno.com

Draga braćo! Poštovana gospodo!

Sa Osnivačke skupštine društva ‘Prijatelji Bosanskih pogleda’ upućujemo vam bratske pozdrave i topla čestitanja za vaš požrtvovani i naporni rad u borbi za priznavanje bošnjačke nacionalnosti i pravilniju orijentaciju bh. muslimana. Naša emigracija, razasuta širom svijeta, bila je izložena strahovitim iskušenjima i nama tuđim i stranim uticajima, ali je ipak u velikoj većini ostala sačuvana za Bosnu i bošnjaštvo, za islam i demokraciju.

Nacionalne aspiracije i politički ekstremizmi naših komšija, manifestirani i formulisani na bezbroj načina, odbijali su se od bedema poznate bošnjačke tvrdoglavosti i nijesu se mogli prilijepiti za duše i srca ‘dobrih Bošnjana’ ni ovdje, ni u domovini.

U svakom žitu ima kukolja, te i u svakom narodu ima izroda, ali ih je među nama ponajmanje. Mi ih skoro možemo na prste izbrojati. Mi smo politički najjedinstveniji i pored nastojanja šačice ‘šerrova’ da nas razjedine i dezorijentišu. Glavne zasluge za očuvanje naše jedinstvenosti i nacionalnog individualiteta idu našem običnom, malom čovjeku – čovjeku iz naroda, koji se oduvijek plebiscitarno opredjeljivao kao Bošnjak i čovjek, poštujući tuđe, ali čuvajući svoje, sve tako od Kulina bana pa do današnjih dana.

Naše bošnjaštvo počiva ne samo na objektivnim historijskim činjenicama, već i na toj visokoj, ali i duboko uljuđenoj nacionalnoj svijesti našeg čovjeka, a političke okolnosti ga prave neophodnom nuždom našeg vremena. Ono nikad nije bilo ekstremno ni agresivno, nego je uvijek ostavljalo široke mogućnosti za bratsku saradnju i ljudske odnose sa našim komšijama.

U današnjem vremenu mi se nalazimo pred nacionalno‑političkom nuždom davanja organizacionih formi za saradnju i ljudske odnose s našim komšijama. Plodovi tog rada se već ukazuju. Ona ista idejnopolitička nužda koja je pokrenula izlaženje ‘Bosanskih pogleda’ natjerala je i nas bh. muslimane u USA – da u našem nacionalno-političkom opredjeljenju dadnemo organizacionu formu u stvaranju našeg udruženja ‘Prijatelji Bosanskih pogleda’.

To smo ime izabrali da bi time javno manifestirali naše priznanje i podršku konstruktivnom radu ‘Bosanskih pogleda’.

Mi želimo posebno da podvučemo i istaknemo naše priznanje onim saradnicima ‘Bosanskih pogleda’ koji se u svojim članicama bore za afirmaciju bošnjaštva kao nacionalnosti.

Mi ćemo poslati predstavnike našeg udruženja na predstojeći Kongres bosanskih i hercegovačkih muslimana, duboko vjerujući da postoje svi uslovi za stvaranje solidne nacionalno-političke platforme i ozbiljnih akcija.

Mi očekujemo da će i ostale naše demokratske skupine poslati svoje predstavnike na predstojeći Kongres kako bi zajednički i bratski iznašli demokratska rješenja naših problema.

Mi se nadamo da će bošnjaštvo i ljudske vrijednosti pobijediti i u srcima onih koji su do sad politički lutali.

Na kraju želimo da uputimo bratske izraze naših najboljih želja za daljnji uspješan rad redakciji ‘Bosanskih pogleda’ i ostaloj gg. saradnicima.

Uz bratski pozdrav, sekretar Bećir Tanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *