Loading...
Komentari

Pismo pišu nane, age Sarajlije

Nihad Filipović

Bosanski intelektualci ove 2021. pišu pismo predsjedniku USA Bidenu i mole za pomoć. Lijepo je to… Ali:

– 13. 5. 1994. u Ženevi, kao refleks postignute saglasnosti aktera na terenu (Milošević-Tuđman-Izetbegović), postignuta je politička saglasnost njihovih pokrovitelja na ministarskom sastanku tzv. Kontakt grupe pet velikih sila (USA; Rusija, UK, Njemačka i Francuska), da se ide na podjelu RBiH u omjeru 51% : 49%.
– 5. 7. 1994, Kontaktna grupa za BiH predlože podjelu teritorija BiH u omjeru 51% : 49%.
– 30. 3. 1994, održana je konstituirajuća sjednica Ustavotvorne skupštine Federacije BiH na kojoj je usvojen Ustav Federacije BiH.
– 18. 7. 1994., poslanici parlamenta Federacije BiH, prihvatili plan Kontakt grupe (303 glasa za i 46 protiv).
To su oni poslanici, birani u parlament na izborima 1990. koji su ostali lojalni Ustavu RBiH po kome su birani, a nakon istupanja SDS i HDZ poslanika iz ustavnog sistema RBiH. Međutim, tim činom, većina – njih 303, i sami su izdali ustav na koji su se zakleli.

Znam, bio je užasan rat, okolnosti su bile vanredne.

I znam, poslije bitke, svi su generali.

Ali, TO GORE SU ČINJENICE, a iz njih ide pitanje:

– Gdje su bili bosanski intelektualci te 1994. i kasnije 1995. i – ovo je posebno bolno – svih ovih 25-6 godina nakon 1995, gdje nisu nalazili načina otvoriti pitanje šta se zaista dešavalo u osvit rata na pregovaračkim sesijama po kojekakvim Ilidžanskim konacima i separeima hotela Holiday Inn i kako se Bosna tada i tokom rata dijelila na diplomatskim i pregovaračkim stolovima u Ženevi, Londonu, Istambulu, Dejtonu…

Dok se mi unutra, svaki ponaosob i svi skupa ne promijenimo, ne shvatimo da je najprije do nas i dok u masi ne osvojimo taj kvalitet – džaba je age Sarajlije pisati, pa i na najvišu adresu najmoćnije sile svijeta. Bog, a i ovi na zemlji svemoćni, “neće promijeniti situaciju jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni sam sebe”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *