Loading...
Satire šumske

Američki geolozi i ruski eksperti za narodne igre

(Povodom gostovanje kozačkog ansambla u Luci Banjoj; i još koječega)

Nihad Filipović

  Jedna pametnica reče:

  • Najgore su poturice.

  A poturica reče:

  • Kako za koga. Za nas poturice, najgore su posrbice.

  Drugi, i on plaho pametan, reče:

  • Bosanci su najbolji ljudi.

 A Bosanac reče:

  • Mora biti stoga svi žele da nas taslače – od Srba i Hrvata do Rusa i Amerikanaca. Svi bi da handre Bosance.

 Al, hej’, sudbina malih je da su u sjeni većih, pa ih onda ovi veliki handre kako im se, s oprošćenjem ili bez oprošćenja, tlak digne. No Ameri bar, položu na plećku i daruju najlonkama, Trumanovim jajima i suhim mljekom, a u Rusa samo – kaljektivnaja raspaljotka: ženama skidaju najlonke, muškarcima satove i samo taslačenje bez voznog reda.

Nego, naslov ovoga tekstića je metafora iza koje je poruka. Koja?

Najprije, ima li ko pametan da nam objasni – kako je, do đavola, za Bosnu bolje rješenje pobjeda američkog Šešelja na predsjedničkim izborima u USA, nego da je kojim slučajem, ne dao dragi Bog (han'te da kucnem o stol), pobjedila Cliton hanumica.

 Jer ako je stvarno ozbiljan taj slovenački zet, Pax Americana, koja je Europi, zapadnoj hemisferi, a i dobrom dijelu svijeta, iza Drugog svjetskog rata, obezbijedila razdoblje relativnog mira i prosperiteta, slobodno se može kazati, već je danas neko prošlo vrijeme, kojega dasa tek namjerava mijenjati, ne zna se precizno kako i čime, jer ni on sam, hudnjak, ne zna za šta je, osim da je protiv.

Dasa tako traži čiste račune u NATO paktu, pa kaže ako članice ne uplaćuju kontribuciju na vrijeme, neka se takva država sama o sebi stara, neka sama traži naftu. On takvim na teren neće slati geologe da im pomognu u bušenju.

E pa raja, ako to nije nož u srce sistemu kolektivne sigurnosti kakav Europa poznaje od Drugog svjetskog rata na ovamo, onda šta jeste? I kako onda slovenački zet, može biti bosanski kum. Ma dajte.

Drma mi se drma, šubara na glavi: Kozaci u Banja Luci 

Rusija ima našu krčmu u svojim strateškim planovima narodnih igara i na tome već uveliko radi. Znaju oni kako Srbi u nas vole narodne igre i kola. A mr. president, dasa from Uncertain States of America je za čiste račune, jel'te: Niste platili, eto vam kozaka, neka vas kulturno handre.

 S druge strane naši pijanci su poznati u svijetu: uvijek mogu više popiti, nego što imaju love da plate. Opet, u bosanskoj krčmi je puno muslimana; a đe puno muslimana, tu nema lokanja. Samo kahva, duhan i čajevi.

Znači tu nisu čista posla. Logično!

Helem, na sve to, kaže slovenački zet: 

  • Povlačim geologe sa terena, a vi se handrite i bušite o svom trošku.
  • Hmm, pa ti sad opet vjeruj Slovencima. Zajebaše nas 1992. i evo nas opet taslače sa ovim svojim američkim zetinom, nato će jaran Rasim.

A onda u krčmu bahne baćuška. Bašuška iz Kremlju, ima nafte i gasa, pa u krčmu ne šalje geologe da buše, nego šalje kozake, eksperte za narodne igre sa pjevanjem i pucanjem. Bili već u Luki Banjoj (u nas se na ovo vazda, zbog uroka kaže, za moj povuki); imali su tamo koncert, a biće ih još. Vole kozaci narodne igre i pjesme.

Ali, ko zna vaistinu šta će biti, sem onog u nebesima? Kažu pijanog i Bog čuva, pa tako more biti i nas i našu balkansku krčmicu Svevišnji uzme pod svoju milost, kad nas već slovenački zet sa tom kurvicom Natom šuta u po prkna, ko šugave koze, što samo brste i štetu prave.

More biti bidne, pa okrene nam na bolje, sa tim ruskim ekspertima za narodne igre.

More biti bidne pa i čitav dunjaluk postane, haman džennet, kada se povuku američki geolozi iz dunjalučke krčme, a konobarski račun krene štancati bašuška iz Kremlja.

I more biti bidne, što dosad nije, pa i Rusi konačno postanu dobri gospodari.

Jer sve ima svoj kraj. Osim kosmosa i gluposti koji su beskonačni. S tim, što reče rahmetli dido Ajnštajn – za kosmos baš i nisam siguran.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *