Loading...
Na današnji dan

Kad se sjetim Prijedora

Nihad Filipović

Objava od 24. 5. 2019. Danas je 24. 5. 2023. Ne zaboravljamo.

Na današnji dan 1992. krenulo … Prijedor, Kozarac, Potkozarje…

Gledam i slušam ispovijest onog Škorpiona što je, tu skoro, oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne, sjetim se onog Heraka i njegovog svjedočenja, gledam i slušam svakodnevno Drka i satelite kako se vrte u medijima i brane – evo ovo brane:

https://fb.watch/kJWK1RWsRD/ 

Biva, bila je to volja srpskog naroda da se tako časno bori i izbori za svoju republiku. Velim, gledam, slušam i mislim:

Bez obzira što srpska zajednica u Bosni i srpski narod općenito ima problem suočavanja s istinom rata (ratova) 1990-ih, što se Bosne tiče, to je presuđena stvar: Sud OUN je zločin u Bosni počinjen u ime srbskog naroda, presudio genocidom; (sticajem prilika i neprilika, ograničeni na srebreničku enklavu, ali mi koji smo svjedočili taj rat, znamo da je svuda scenario bio isti – onaj iz Plana RAM).

Neki i dan danas pjevaju ode Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali to ne mijenja činjenicu da je to historija zabilježila kao zločinački projekt, nastao na najtežem zločinu protiv ljudi – genocidu.

Republika Srpska je, baš kao što je bila Nezavisna Država Hrvatska – genocidna tvorevina. Historijska nakaza. To, u ime mira u Bosni, mora pasti.

I uopće ne sumnjajte, pašće!

Kada – ne znam. Kako – imam neke maglovite ideje.

Ali da će pasti, to je sigurno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *