Loading...
Na današnji dan

Znakovi pored puta

Nihad Filipović

1.

30. 6. 2016.

Oni koji znaju engleski, s pika će razumjeti o čemu je u naslovnoj ilustraciji riječ. Oni koji se ne služe tim jezikom, neka malo proguglaju i kazaće im se. Pa onda kontajte, kako se misli ovih velikih umova prosvjetiteljstva i renesanse duha o potrebi razdvajanja Crkve – misli se religioznog, odnosno vjerskog aspekta duha, od civilnog (građanskog) sektora – i pri tome valja znati, ne samo da su oni tako mislili, nego je kompletno evropska moderna filosofska misao na tom tragu; kako se, helem, to mišljenje uklapa u ovu mudrovanje dede u Bošnjaka:

„Islamsko društvo bez islamske vlasti je nekompletno i impotentno“.

A onda se jave neznalice i poltroni sluganske pameti što se mulja uz kute vlasti i službenih istina, sve sa nekakvim titulama i u kravatama do jaja, te nam objašnjavaju da je Dedo nacionale bio veliki zagovornik građanskog u Bosnici. Jah, jaštaradi, neg’ bio! Copy – paste metod: otomanski srednjevjekovni sistem mileta na društo u vremenu XX. i XXI. stoljeća, i ćiri ba-ćiri bu – mirna Bosna.

Jest’, al’ u panjevima. Najveći naš problem zemljače, jeste naša tanjušna, oportunistička i bijedna podrepaška inteligencija; mislim na klasu “bijelih okovratnika”, na upravljački aparat i one što operativno podmazuju sistem, ali i na dio (vjerovatno veći) intelektualaca – ćutologa, klimoglavaša i demagoga – onih što aktivno participiraju u benefitima akcionarskog kapitalizma, a mantraju bosanski narativ i prežalit ne mogu Jugoslaviju, rahmetli Aliju (biva, zagovarao građansku državu i društvo) i mrtvog maršala, njegovu uniformu i njegova “demokratska” postignuća, (ono, jeste razdvojio religiozno od svjetovnog, ali ni pomislio nije na razdvajanje njegove partije i njegove vlasti od države); pa sada, bila rečena “klasa okovratnika” bošnjačka, srpska ili hrvatska. Srodna je to japija!

2.

30. 6. 2019.

Kada kažu: – Ne cjepidlači, pusti pravo; ima interesa koji su iznad prava – oprez narode! To je isto ono Titovo:

– Nećemo se držati zakona, kao pijani plota; “prepisao” od Lenjina. I ono Miloševićevo: – Pusti ustav, pusti zakon i statut. Biće onako kako se drugovi dogovore; “prepisao” od Tita.

Svaka društvene mraka počinje napadom, podmetanjem noge i zaobilaženjem prava! Svaka!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *