Loading...
Knjige

Kako čuo, tako prenio

Nihad Filipović

Ovako je do mene dospjelo, kada se, ima tome već i desetak godina, nađoh s meni dragim prijateljem u Bišću, u jednoj ad hock, uz Unu sklepanoj “poljskoj birtiji; (imenovali smo je namah Kuruzišćem, jer svuda okolo su bili zasađeni kuruzi). E tu, u Kuruzišću, rečeno mi je, a ja prenosim kako sam čuo.

Danas nadaleko poznata knjiga Nade Klajić – Srednjovjekovna Bosna, politički položaj bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe 1377, objavljena je godinu dana nakon njene smrti, 1989, u izdanju Grafičkog Zavoda Hrvatske. Nakon objavljivanja, knjigu je, navodno, bilo jako teško, a moj mi izvor reče – i nemoguće naći u slobodnoj prodaji.

Zašto?

Već u pripremi knjige, obzirom na poznate stavove i teze koje je profesorica razvijala i branila, (posebno ona o Bosni koja je “od početka bila bosanska” , tj. ni hrvatska, ni srbska, a i ona o Bosni kao, moguće, najstarijoj južno-slavenskoj državnoj tvorbi), bili su žestoki oDpori, kako sa strane nekih kolega historičara, tako (prema mom izvoru) i sa strane Katoličke crkve u Hrvata. To je, smatraju neki, bio razlog ili jedan od jačih razloga, zašto autorka, već u poznijim godinama i teško bolesna, nije do kraja života uspjela objaviti to djelo.

Ipak, godinu dana nakon njene smrti, djelo je objavljeno.

Obzirom na okolnosti u kojem je pisano, po objavi, uočena je potreba nekih stručnih, uredničkih, stilskih i terminoloških intervencija, npr. i među ostalim – sistematizacija (popis) korištenih izvora i literature, ujednačavanje terminologije, preciznija identifikacija pojedinih vladara (posebno onih s istim imenima) … itd., što bi sve skupa tekst učinilo pristupačnijim čitaocima. Ipak, knjiga je objavljena i to je najvažnije, posebno obzirom na okolnosti u kojim je pripremana.

E, na ovom mjestu zapravo počinje priča koja sam se namjerio prenijeti vam. Izvor iz kojeg ovo saznadoh, reče mi da je u to doba studirao u Zagrebu i nakon što je saznao da je knjiga objavljena, otišao je, ne znam u koju knjižnicu u Zagrebu potražiti je i kupiti, ali mu je rečeno: 

  • Nema. Sve primjerke knjige je odkupila Katolička crkva.

Eto to je ta “priča”, koja, ako je istina, baca nešto više svjetla zašto je tu knjigu bilo teško nabaviti u slobodnoj prodaji nakon objavljivanja 1989, sve tamo do pojave drugog izdanja 1994. 

Danas se ta knjiga odnosno njen cjelokupan sadržaj može čitati i u PDF formatu na internetu. Tako da, zaista, slobodna misao i riječ se ne daju utamničiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *