Loading...
Na današnji dan

Referent za kupleraj i ženska pitanja

Nihad Filipović

11.3. 2020.

Onaj Bazdoje se raspisao u “Oslobođenju” o 8. martu i svašta udrobio i blaženopočivšu Zdenku Vučković i pokojnu Micu Trofrtaljku i bosanske žene (Mostarke) i njihovu obespravljenost i jasno – Jugoslaviju. Ko o čemu Bazda o krepaloj Jugoslaviji. I Mostarkama i Mostaru, jasno, kao metafori Jugoslavije. U kojoj, jel'te, nije bilo, kao što je danas, gaće dole i evo ti posao. Ma kakvi – bože sačuvaj, nije bilo feminizma (koji će nam klinac, naše su žene emancipirane), kontracepcije nije bila popularna među našim emancipiranim ženama i muškarcima koji su bili, brate pravi, macho, hvatali i ubadali gdje stignu, od partijskih i direktorskih kabineta do radničkih hala. Socijalistička radnička klasa, drugovi i partijska oligarhija rokali u živo meso – od posla do kuće: radnice, domaćice i službenice; a ako se zavalja, pa doooobro bre i bolan, ima pobačaj.

I nije bilo nikakvog protesta žena zbog takvog tretmana, ma kakav hudi protest – imamo mi samoupravnu kontrolu. Nije bilo zahtjeva, inicijativa, nije bilo nikakvog iztraživanja o broju abortusa, o zlostavljanju žene na radnom mjestu. Emancipirana jugoslavenska žena je bila partizanka, što baca bombe na tenkove, oplakuje djecu i poziva na ubijanje i osvetu. I bila domaćica i samoupravljačice druge lige i u kući i na poslu.

Nema podataka o tome kako je bila plaćena komparativno u odnosu na isti rad muškarca, koliko ih je bilo u partijskom aparatu, koliko na ključnim mjestima odlučivanja, od općinskih do tzv. narodnih skupština.

Imali smo ženske magazine, ali ne i ženska prava baš kao što nismo imali ni ljudska… Ma raj bio, a u krasnu strine Katarine! A ne kao ovo danas gdje imaju pravo Mostarke i sve naše žene galamiti i tražiti prava… I piše o bosanskoj ženi taj beogradski korespodent, a ne pominje stradanje bosanske žene u genocidu i pokoljima u ratu 1992. na 1995, orkestriranom iz istog tog Beograda, ne pominje spaljivanje žena i djevojaka u kućama, ne pominje silovanja, držanja u kojekakvim motelima za tjelesna izživljavanjea ubica

A Zdenka i Trofrtaljka? Obje počivale u miru. Za moj račun, Trofrtaljka je bila bliža onome što je u metaforičnom smislu bila Bazduljeva Jugoslavija – partijski kupleraj!

Da je YU pubertetlija (rođen 1977.) bio aktivan u kuplerajskoj Kući zalazećeg Sunca zvanoj Jugoslavija, nema sumnje bio bi fantastičan partijski referent za ženska pitanja.

SKIDAMO PRAŠINU S ARHIVSKE

GRAĐE

11. 3. 2021

Jugoslavija über ales!

Gledajte vi ovo. Kakvo otrovno smeće.

Godina je 1970. Komunizam cvjeta, bratstvo i jedinstvo behara, pioniri maleni sa bijelim maramicama (mahramice tada nisu postojale) oko vrata i crvenim kapicama sa petokrakom zvijezdom na glavicama, ushićeni polažu svečanu zakletvu Titu i domovini, nakon čega idu radosni na spavanje, vjerujući da će osvanuti u onom sutra – još boljem od najboljeg svijeta, u kome žive… A onda ih 1992. probudi pucnjava pod prozorom i lupanje na vratima

Bila je i jedna peticija protiv Maka iza koje su stajale, navodno, njegove kolege; jer ko bi drugi imao interesa rušiti gromadu u čijoj su sjeni?

Pa se onda pitaju neki zašto su u Bosni proizveli rat. Pa makar se to zna: ubili svata na Baščaršiji!  I tako to.

Duh onih koji su ovakvu pogan radili velikom, najvećem, bez njega je danas nemoguće Bosnu misliti, Maku Dizdaru, to je ono što je proizveo rat 1992. Taj duh i dalje je itekako živ u Bosnici nesretnici i izvan nje, kod onih što bi da je nema.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *