Loading...
Na današnji dan

O karavlasima i hepek-šošanima

Nihad Filipović

24. 3. 2023.

Kada je Kusta – koji se na jeziku hepek-šošani naroda zove – Kusta zvani Poni, ono, poslije prvih demokratskih, slobodnih i tako to izbora, bio na prijemu kod Velikog hepek vrača u Predsjedništvu RBiH, pa mu rekao da se godinama već nosi mišlju o ekranizaciji Andrićeve Ćuprije, šokiran hepek vrač je počeo prizivati šošanskog Svevišnjeg zvanog Ma(h)nitu.

Prizivao, prizivao, a onda, Ma(h)nitu se konačno ukaza i reče:

– Pa što će ti to tursko kopile. Pusti to. Ima i boljih projekata.

Od tada je pukla ljubav između Kuste zvanog Poni i Velikog hepek vrača. Od tada počinje ljubav između hepek-šošana i karavlaha.

Osuditi nekoga, i to ne bilo koga, nego jednu, od par glavnih faca u genocidnom projektu, a izreći mu 40 g. zatvora je u stvari poruka budućim planerima zločina genocida. A poruka je – genocid se isplati.

Ovdje je nebitno što tih izrečenih četrdeset godina za Karadžića faktički znači, obzirom na njegove godine, doživotni zatvor. Jer, uzmimo npr. da je Karadžiću 30 godina pa je osuđen na 40, na slobodi je poslije 20 godina zatvora, znači sa 50.

U tome smislu ova presuda je zaista travestija od pravde.

Koji je propuh u glavama tih sudaca, pa da za najteži mogući zločin izriču ovakvu kaznu, ne znam, ali znam da će se u mnogim glavama ova kazna iZčitavati upravo ovako kako sam gore napisao: ne preporučuje se, ali u suštini genocid (specifično nad muslimanima) je dozvoljen.

P.S.

(*) I doista, uslijedila je žalba Tužiteljstva. Konačnom presudom od 20. mart 2019. presuđen mu je doživotni zatvor.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *