Loading...
Na današnji dan

Patriotizam nestao nakon što je kamuflažno prefarban nacionalizmom

Nihad Filipović

7. 5. 2023.

Vijest kaže – ministar prosvjete Republike Srbije, Branko Ružić, nakon ubistva osmoro učenika i podvornik škole u kojoj se zločin dogodio, krivicu za zločin adresirao na tzv. „zapadne vrednosti“, kojim se srbska omladina truje. Ni pomislio nije, da u duhu “srbskih vrednosti”, podnese ostavku. No, evo čujemo, konačno mu je svanulo, odnosno prije će biti da mu je kazano: Odlazi bre i ne seri više. Pa je podnio ostavku. U duhu “zapadnih vrednosti”.

Policijski oficir, kriminalac evropskog kalibra, ubica, ratni zločinac, Željko Ražnjatović Arkan – The Star, dijeli autograme obožavateljkama.

Kako bre braćo Serbi mogu “zapadne vrednosti” biti krivci za vašu kulturu Zadruga i tv. Ćirilice, za glorificiranja zločina u Bosni, u Hrvatskoj, na Kosovu, za ubijanje djece, masovno, od Sarajeva, preko Prijedora do Srebrenice, za nesuočavanje sa zločinom počinjenim u vaše ime. Što reče jedan, parafraziram ga:

– Da li stvarno mislite da se onih koji su navijali za ubijanje dece u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, dotiče i jedna suza dečija.

– Izuzev ako, naravno, djeca nisu njihova, kažem ja!

7. 5. 2022.

Srđan Puhalo izjavio:

  • Nudim 10.000,00 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koji mi donesu relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete.

Znači lijepo, radilo se (evo i na klizavu terenu brojanja ubijanja), pa se zaradilo se i ima se. No dobro, hoće reći: – Jesu i djeca ubijana, ali nije ih toliko ubijeno.

Sarajevo, dio ubijenih nakon ispaljene granate na civile sa četničkih položaja, 5. 2. 1994.

Na sam pomen ubijanja, naježim se, ali, poznavajući njegov javni profil, kontam, pošteno i s najboljom namjerom je ovo kazao. I kontam, samo istina oslobađa.

Pa evo i ja u ime istine, nudim, ne pare, (ni mrtav ih ne dam do li najrođenijim; ja sam, znate, ljubitelj kapitala bez pardona), nego nudim moju glavu na panju, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama i svakom onom koji dokaže da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi. Šta više, nudim isto, ako izađu s dokazom da je tamo ubijeno “makar” koliko je na Drini 1942. ubijeno ili koliko je ubijeno nakon pada Srebrenice 1995.

Da, zaista – samo istina oslobađa!

Prilog:

https://youtu.be/bsbeAjlKDbQ

7. 5. 2018.

Riječ patriotizam dolazi iz latinskog; patria tj. domovina, te otud – patriotizam; ili ispravnije, patria jednako otadžbina, pošto isto u latinskom vuče od pater familias, tj. otac familije. Kao takav patriotizam se razumijeva kao ljubav prema otadžbini tj. državi koja se doživljava kao inkarnacija otadžbine. Država pak (makar ovih modernih) nema bez nacionalizma, pa prema tome i tim slijedom, patriotizam jeste jednako nacionalizam.

E sada, ostalo što ide uz te pojmove, u domeni je mišljenja, odnosno načina razumijevanja, tj. prije je dio opće kulture, nego što je sadržajni element u pojmovima nacionalizam odnosno patriotizam. Pa ako ste patriota i imate prosvijećen pristup ovome društvenom fenomenu, onda ste građanski nacionalista, a ako ste patriota i imate zadrt etno-nacionalistički pristup, onda ste etnošovinista ili nacionalista u užem smislu, kako se kod nas, na zasadima ljevičarske frazeologije i ideologije koja je drmnala exjugoslavenskim i bosanskim društvom od Drugog svjetskog rata do 1990-ih, uglavnom fenomen patriotizma i nacionalizma i razumijeva.

Tako da zbilja, ta zbrka u glavama ljudi kada je o ovim pojmovima riječ podsjeća na onaj šašavi naslov novinski na koji naletih nekom zgodom; kaže – Army vehicle disappears after being painted with camouflage (Vojno vozilo nestalo nakon što je kamuflažno ofarbano).

A tako nekako i domovinski patriotizam – ofarbaš ga etno-nacionalizmom i ćiri ba-ćiri bu, nestao je kao pozitivan društveni fenomen i pokretačka snaga historije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *