Loading...
Na današnji dan

Ma ima kamen da procvita

Ilirska i srednjovjekovna gradina Kljuc, Pejgamberova stopa; po jednoj verziji narodnog predanja, a po drugoj, stopa (a ima i šćap) kralja Stepana Tomaševića.

Nihad Filipović

14. 5. 2019.

Slušaj vamo, slušaj dobro – ovo će biti baška popularno:

Evo ja, dijak Kulinov i Tvrtkov, Filip od Klucha, u vakat nemere nek naki, svečano prisežem, ma ako triba Ahdnamu od Milodraža potežem:

  • Budu li Hebreji ponovo dizali sidro iz starog kraja (što se jasno neće desiti, no nako, samo kažem da smo načisto), nudim im humsku zemlju bosansku, od Mostara priko Glamoča i Livna do Drvara i Banice kod Kljucha.

Ma ima kamen da procvita!

Tako mi stope Pejgamberove i šćapa Stepanova!

Amin, Amen i Haugh!

PROREKOH I PROĐE

14. 5. 2020.

To ispod ovog teksta, napisao sam i objavio prije dvije godine, uz saraljevljanske FGR antifa petljancije oko tzv. “Ustaške mise”. I naravno dobio jedan lajk. Ni manje ni više. A isto bih napisao i danas, jer ne vidim da se šta u temelju antifašističkog fašističkog mišljenja salonskih boljševika, promijenilo. Doduše, ima nekih pomaka; eno je u međuvremenu Željku Komšiću svanulo. Izjavio:

  • Ja znam šta se dogodilo u Blajburgu. Moji su počinili zločin u Blajburgu.

Mali je to korak za sarajevske salonske antifašističke fašiste, a krupan iskorak u Novo vrijeme, što u Bosnu hrupi još prije 30 i jače godina.

Nejse. Pohiti polahko, stara je to bosanska. Naš svijet naučio kasniti, pa to ti je.

A ja, iz inata evo opet zalajah na mjesečini.

SMIJATI SE ILI ZA GLAVU HVATATI SE: SLIKA STANJA (NE)SVIJESTI SARAJEVSKIH SALONSKIH REVOLUCIONARA

  • Ono, kada u svakom pokušaju raZvjetljavanja komunističkog zločina vidiš pokušaj rehabilitiranja nacističkih (ovdje ustaških) zločina.
  • Ono, kada ti smeta trun u oku i pameti drugog, a ignorant si na balvan u soBstvenom viđenju i pameti.
  • I ono, kada si protiv crkvenog muljanja u politici, ali si za političko – i to NO PASARAN – šakom u čelo, muljanje političkog u crkvenom.

https://www.facebook.com/728236094/videos/10158516776741095/

Jer ima duhovno i ima svjetovno. Duhovno je polje crkve, a svjetovno polje politike. I nije crkveno da se pača (namjerno ova “ustaška” kovanica) u političko, a nije ni političko da se interpolira u crkveno. Nego Bogu božije, a caru carevo.

I odmjereno, kako narod od kulturnjaka očekuje; s taktom, bez revolucionarne patetike koja ne služi ničem do iZpucavanj soBstvenog ega i umišljenog proviđenja pravednog, koje je, jel'te, ma šta jel'te, nema jel'te, nego ZNA SE, na našoj strani!

Halo ba, Fazlinovići sarajevljanski: Vi kulturnjaci i akademska elita u Bošnjaka ste najodgovorniji za ovo žalosno stanje političke (ne)svijesti i kulture u Bošnjaka. I umjesto da pušete i na ljutu ranu i ljutu travku mećete, vi nastavljate nikad završeni građanski rat kopanjem po ranama u dušama ljudi. A potom, načuditi se ne možete, nad još jednim u nizu vandalskih činova skrnavljenja antifašističkog spomen obilježja u Mostaru.

Halo ba, misa je legitimna. LE-GI-TIM-NA.

I proći će. O itekako će proći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *