Loading...
HistorijaKomentariPolitikaVijesti

Vojna tajna Milutina Kukanjca – 17. mart 1992.

Sanjin Salahović

Članak je objavljen 14.marta 2017 god. na impulsportal.net sa fotokopijom originala. Po navodu portala ovaj dokument (akt načelnika GŠ OS SFRJ, pov. br. 546 od 17.03.1992.) nije bio korišten na suđenju u Haag-u. U njemu general Kukanjac navodi problem koji mu stvara ”muslimanska” strana preuzimanjem MUP-a.

”Iz rečenog procenjujem da je potrebno ranije započeti (realizacijom u terenu) prve faze Plana “RAM”, piše on komandi – Generalštabu OS SFRJ.

On traži instrukcije i piše dalje, navodeći: Ejupa Ganića, Avdu Hebiba i Jusufa Pušinu za organizatore:

”Situacija u MUP BiH, razvija se u smislu, da je muslimanska strana ostvarila več skoro apsolutnu kontrolu nad svim službama ove institucije. Državnu bezbednost MUP BiH, izravno i celovito razvija, usmerava, i kontroliše extremni Ganić Ejup, sa oslonim polugama u vidu Hebib Avdo, Pušina Jusuf i dr. Iz ove surbordinacijske linije, koja je ovim načinom prenesena u mulitregionalne okvire BiH.

Kroz Ganića, razvijena je jaka extremna tkz. Sandžačka linija. Razlogom rečenog, predlažem hitno izdvajanje/formiranje u dislokaciji Srpskog MUP-a BiH, uz stvaranje uslova u terenu za samostalno funcionisanje, uz naslanjanje na log. podršku i kadrovsku popunu iz sastava JNA.”

Vrijeme je pred izbore. Dvadeset tri godine su od mirovnog sporazuma i kraja rata. U historiografiji na zapadu, dvadeset godina se uzima kao historijska distanca potrebna da se arkivi otvaraju i dokumenti postanu dostupni javnosti. U Rusiji je, ako se dobro sjećam, trideset, ako ikako. Približavamo se jednim od najvažnijih izbora u historiji države Bosne i Hercegovine. Da li će tajni dokumenti, poput ovoga kako ga karakterišu na stranici portala, polako izlaziti pred javnost?

Sjećam se negdje sam zakačio iskaz kardinala Vinka Puljića o tome da posjeduje dokumente koji pokazuju koja je strana sila obećala Čoviću podjelu Bosne. Čeka li taj dokument svoj trenutak? I koliko ih ima u redu?

Kada će isplivati RAM? Iz niza iskaza vidio sam da su ga bosanski obavještajci presreli i prepisali te poslali na uvid tadašnjem premijeru Anti Markoviću. Njegove dijelove je čitao i Arne Johan Vetlesen, profesor filozofije i etike na Univerzitetu u Oslu. Napisao je odličan članak o neprikosnovenosti prava žrtve da prihvati ili ne prihvati oprost. … Kod nas nije bilo niti pokušaja traženja oprosta. Šta više, na sreću uzaludno, negira se i identitet žrtve kao i njen jezik, a sustavno se unosi pomutnja u percepciju njene kulture i historije.

Mnogo toga zavisi od sljedećih izbora i mnogo toga racionalan glasač, svjestan sebe, može učiniti u demokratiji. Za nadati se da će biti sve više i više materijala potrebnog za shvatanje u borbi za BiH koja još traje. Na sreću argumentacijom, misljenjem i traganjem za istinom.

http://impulsportal.net/index.php/vijesti/7831-ekskluzivno-vojna-tajna-milutina-kukanjca-17-mart-1992-foto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *