Loading...
HistorijaKomentariPolitikaVijesti

Vojna tajna Milutina Kukanjca – 17. mart 1992.

Generalštabu OS SFRJ

Veza: akt načelnika GŠ OS SFRJ, pov. br. 546 od 17.03.1992.godine.

(Piše: Sanjin Salahović – original članka sa portala i fotokopija originala na linku ispod teksta)

Članak je objavljen 14.marta 2017 god. na impulsportal.net sa fotokopijom originala. Po navodu portala ovaj dokument nije bio korišten na suđenju u Haag-u. U njemu general Kukanjac navodi problem koji mu stvara ”muslimanska” strana preuzimanjem MUP-a.

”Iz rečenog procenjujem da je potrebno ranije započeti (realizacijom u terenu) prve faze Plana “RAM”, piše on komandi – Generalštabu OS SFRJ.

On traži instrukcije i piše dalje, navodeći: Ejupa Ganića, Avdu Hebiba i Jusufa Pušinu za organizatore:

”Situacija u MUP BiH, razvija se u smislu, da je muslimanska strana ostvarila več skoro apsolutnu kontrolu nad svim službama ove institucije. Državnu bezbednost MUP BiH, izravno i celovito razvija, usmerava, i kontroliše extremni Ganić Ejup, sa oslonim polugama u vidu Hebib Avdo, Pušina Jusuf i dr. Iz ove surbordinacijske linije, koja je ovim načinom prenesena u mulitregionalne okvire BiH.

Kroz Ganića, razvijena je jaka extremna tkz. Sandžačka linija. Razlogom rečenog, predlažem hitno izdvajanje/formiranje u dislokaciji Srpskog MUP-a BiH, uz stvaranje uslova u terenu za samostalno funcionisanje, uz naslanjanje na log. podršku i kadrovsku popunu iz sastava JNA.”

Vrijeme je pred izbore. Dvadeset tri godine su od mirovnog sporazuma i kraja rata. U historiografiji na zapadu, dvadeset godina se uzima kao historijska distanca potrebna da se arkivi otvaraju i dokumenti postanu dostupni javnosti. U Rusiji je, ako se dobro sjećam, trideset, ako ikako. Približavamo se jednim od najvažnijih izbora u historiji države Bosne i Hercegovine. Da li će tajni dokumenti, poput ovoga kako ga karakterišu na stranici portala, polako izlaziti pred javnost? Sjećam se negdje sam zakačio iskaz kardinala Vinka Puljića o tome da posjeduje dokumente koji pokazuju koja je strana sila obećala Čoviću podjelu Bosne. Čeka li taj dokument svoj trenutak? I koliko ih ima u redu? Kada će isplivati RAM? Iz niza iskaza vidio sam da su ga bosanski obavještajci presreli i prepisali te poslali na uvid tadašnjem premijeru Anti Markoviću. Njegove dijelove je čitao i Arne Johan Vetlesen, profesor filozofije i etike na Univerzitetu u Oslu. Napisao je odličan članak o neprikosnovenosti prava žrtve da prihvati ili ne prihvati oprost. Kod nas nije bilo niti pokušaja traženja oprosta. Šta više, na sreću uzaludno, negira se i identitet žrtve kao i njen jezik, a sustavno se unosi pomutnja u percepciju njene kulture i historije. Mnogo toga zavisi od sljedećih izbora i mnogo toga racionalan glasač, svjestan sebe, može učiniti u demokratiji. Za nadati se da će biti sve više i više materijala potrebnog za shvatanje u borbi za BiH koja još traje. Na sreću argumentacijom, misljenjem i traganjem za istinom.

http://impulsportal.net/index.php/vijesti/7831-ekskluzivno-vojna-tajna-milutina-kukanjca-17-mart-1992-foto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *