Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Ruski pretendent Aleksandar Prokopčuk izgubio u utrci za predsjednika Interpola

news.sky.com

Kongres Interpola, Dubai, 22. novembra 2018.

Prevela i obradila: Amna Dumpor

Na svom godišnjem zasjedanju kongresa u Dubaiju, 194 članice Interpola (međunarodna kriminalističko – policijska organizacija) su za novog predsjednika izabrale južnokorejskog Kim Jong-yanga, odbacujući kontroverznog ruskog pretendenta Aleksandra Prokopčuka.

Ruski Aleksandar Prokopčuk optužen je za korištenje Interpolovih naloga za hapšenje kritičara Kremlja i Vladimira Putina.

Visoki zvaničnik EU Guy Verhofstadt ranije ove nedelje izjavio je: “Rusija je dosljedno zloupotrebljavala Interpol da bi nastavila da utjeruje svoje političke protivnike.”

Smatra se da ukoliko glavni izvršilac zloupotrebe Prokopčuka preuzme odgovornost, demokratske i slobodne zemlje će možda morati da razviju paralelnu organizaciju. “Zabrinjavajuća vremena za međunarodni poredak.”
Grupa američkih senatora, u međuvremenu je upozorila da bi izbor g. Prokopčuka bio poput “zaduživanja lisice za kontrolu nad kokošinjcem”.

Rusija krivi ishod glasanja smatrajući ga “neprimjerenim pritiskom i mješanjem”.

Izbor slijedi nakon što je bivši predsjednik Interpola Meng Hongwei, nestao u septembru na putovanju u Kini. Peking je potvrdio da je pritvoren i pod istragom zbog navodnog uzimanja mita.

Izvor fotografije: bbc.com

Ko je Kim Jong-yang?

Gospodin Kim je bivši policijski službenik Južne Koreje koji je nekada služio kao šef policije u Gyeongguiju, najnaseljenijoj pokrajini u državi.

Već je obnašao funkciju višeg potpredsjednika Interpola i bio vršilac dužnosti predsjednika od nestanka g. Menga. On će služiti preostalim dvogodišnjim mandatom g. Menga.

Iako je njegova uloga predsjednika u velikoj mjeri ceremonijalna – svakodnevni rad Interpola vršit će generalni sekretar Jürgen Stock koji ima stvarni utjecaj.

Po slobodnom izboru riječi, Kim je izjavio sljedeće: “Naš svijet se sada suočava sa neviđenim promjenama koje predstavljaju ogromne izazove za javnu sigurnost i bezbjednost.”

“Da bi ih prevazišli, potrebna nam je jasna vizija: moramo izgraditi most za budućnost.”

Izvor fotografije: bbc.com

Ko je Aleksandar Prokopčuk?

Gospodin Prokopčuk je ruski general koji je dugi niz godina radio u ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije.

Dok je bio šef biroa Interpol-a u Moskvi, optužen je za zloupotrebu tzv. Crvenog sistema obaveštavanja – međunarodnih naloga za hapšenje – da cilja one koji su kritikovali ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nijedna takva optužba mu navodno nije bila upućena dok je bio jedan od četiri potpredsjednika Interpola.

Moskva poručuje da će Prokopčuk ostati potpredsjednik Interpola koji predstavlja Europu i “fokusirati će se na jačanju položaja Interpola u međunarodnoj policijskoj zajednici i povećanju efikasnosti rada ove organizacije”.

Izvor: Financial Express, BBC, Newstalk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *