Loading...
OkruženjeVijesti

Martin Tais : Zagađenje zraka se ne može riješiti preko noći

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Specijalista za kvalitet zraka i klimatske promjene Martin Tais u razgovoru za N1 je ukazao da se problem zagađenosti zraka u Sarajevu ne može rješiti preko noći. Kako je kazao, za rješavanje ovog problema su potrebne strategije. Upozorio je na mogućnost dodatnog pogoršanja problema.

Istakao je da je Sarajevo uvijek bilo među najzagađenijim gradovima u svijetu i da nije kasno reagovati na taj problem. Izrazio je očekivanje od buduće Vlade Kantona Sarajevo da će se posvetiti ovom problemu.

“Ovo ne možemo rješiti preko noći. Moramo imati strategiju čišćenja i razvoja”.

Upozorio je da će biti sve gore ako se ne izdvoje “ogromna sredstva”, ali da se s druge strane više novca potroši na liječenje bolesti ljudi uzrokovanih zagađenjem zraka.

Smatra da uvođenje sistema saobraćaja ‘par-nepar’ nije rješenje, već da je to samo “palijativna mjera”.

“Sve su čestice opasne, naročito one sitne. Čestice ove kod nas su prisutne od 350 do 400 mikrograma po metru kubnom. Za očekivati ih je još više tokom dana. Moguće se razboljeti i umirati”, rekao je Tais za N1.

Saglasan je s tim da je neplanska gradnja uzročnik zagađenja zraka jer objekti blizu korita Miljacke onemogućavaju strujanje zraka.

Pozvao je političare da ne ostanu na “priči, već da pređu na djela” u rješavanju ovog problema. Objasnio je da će magle u Sarajevu uvijek biti kao nešto što je svojstveno ovom gradu, ali da je sada riječ prvenstveno o zagađenju zraka.

“Klimatske promjene su tu. Treba se preventivno djelovati. Kod nas u Sarajevu ne možemo gledati u nebo hoće li vrijeme biti stabilno. Zadnji trenutak je da čovjek shvati da s prirodom mora živjeti drugarski”, podcrtao je.

Izrazio je bojazan da se ovaj problem dodatno pogorša.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *