Loading...
SvijetVijesti

Rektorica univerziteta u Aberdeenu traži da se oduzme počasni doktorat sultanu od Bruneja

Foto: EPA

Prilog pripremila: Amna Dumpor

Sultan je dobio počasnu diplomu Univerziteta u Aberdeenu 1995. godine, ali Maggie Chapman, rektorica univerziteta i suosnivač škotskih Zelenih, kaže da se sada mora opozvati “u svjetlu homofobnih zakona koji stupaju na snagu na Brunejima”.

Rektorica univerziteta u Aberdeenu pridružila se rastućem zahtjevu da se sultanu od Bruneja oduzme počasni doktorat, nakon što je uveo zakon o kažnjavanju homoseksualaca kamenovanjem do smrti.

Sultan Hassanal Bolkiah, 72, najavio je posljednju fazu svojih reformi o islamskom pravu, poznatom kao šerijat, koje su započele 2014. godine.

On nameće kazne amputacije zbog krađe, bičevanja zbog preljube i konzumiranja alkohola, i smrti kamenovanjem za “seksualni odnos. . . koji je protiv prirode ”. Lezbejski seksualni odnos nosi kaznu od 40 udaraca štapom i / ili do 10 godina zatvora.

Sultan je dobio počasni doktorat na univerzitetu u Aberdeenu 1995. godine, ali Maggie Chapman, rektorica univerziteta i suosnivač škotskih Zelenih, kaže da se sada mora opozvati “u svjetlu homofobnih zakona koji stupaju na snagu u ovoj zemlji”. Ona je za BBC Scotland izjavila: “Počasni doktorat se daje kao priznanje za veliko postignuće, veliki doprinos, ali ne možemo kao institucija reći da ovakvo priznanje ne obavezuje i u pogledu širih problema drustva. Nedavne izmjene zakona u Bruneju protiv LGBT osoba su potpuno neprihvatljive. Mi zaista moramo zauzeti stav o ovome, i stajati u solidarnosti sa njima ”

Komitet za počasne doktorate sveučilišta nastavio je sinoćnje razmatranje, dok su drugi pozvali na hitno ukidanje počasnog doktorata.

LGBTQ  forum na univerzitetu Aberdeen izjavio je sljedece: „Željeli bismo izraziti kako smo bili užasnuti kada smo saznali za vijest o primjeni ovih zakona na Brunejima.

“Verujemo da bi univerzitet trebalo da preduzme korake da preispita počasni doktorat sultana.”

Nacionalna unija studenata (NUS) sastala se juče na svojoj škotskoj LGBT konferenciji i ponudila solidarnost gej ljudima širom svijeta, obećavajući da će poštovati njihova ljudska prava.

Ethan Cain, službenik NUS-a iz Škotske, izjavio je: “Mi u potpunosti osuđujemo retrogradne zakone Bruneja, koji će kazniti neke od najugroženijih ljudi u zemlji samo zbog toga što vole.

Izvor: The Times

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *