Loading...
PolitikaSvijetVijesti

NIKO NIJE IZNAD ZAKONA

Foto: ABC News

Komentar na potonji članak: Nihad Filipović

Šta kažu. Uhapšen narcis Assange. Vrlo dobro. I vrijeme je bilo.

Članak u prilogu uz ovaj komentar je dobar, ali mu ne valja odbranaški zaključak. U pravilu, ne može se nepravo pokrivati dobrim namjerama otkrivanja informacija u javnom interesu. Odnosno može, ali samo ako je etički imperativ toliko jak da nalaže objavljivanje skrivenih informacija. U tom smislu Mening (onaj CIA uposlenik što je provalio ubijanje civila u Iraku i pokušaj američke administracije da to zataška) je zbilja junak i čovjek posebnog kova; postupio je mimo zakona, prekršio je ono što je potpisao stupajući u službu i zato plaća cijenu. Ipak, moje su simpatije na njegovoj strani.

Ako je pak i Assange prekoračio s onu stranu zakona, a jeste, odgovoran je. Tačka. End of the story…. To je u donjem članku odlično primijećeno i jasno rečeno. Poslije takve pak konstatacije teško se složiti sa odbranaškim zaključkom na kraju;.
– Jeste da je riječ o administraciji koja je profitirala od Assangeove provale, a sada ga hapse što je tricky, jel'de,
– Jeste da je to administracija koja atakuje na slobodu medija,
– Jeste da je u tom smislu optužnica na Assangea dijelom politički motivirana,
ali sve to u stranu: činjenica je da je tip postupio s onu stranu zakona, da je eksivirao pravo i pravnu državu dao se u bijeg nakon optužbi za silovanje… (čitao sam detalje u engleskoj štampi to oko silovanje i koliko godi izgledalo šašavo, činjenica je da je Assange, sam sebe sopstvenom arogancijom, tako čestom kod izvjesnih tzv. celebrity tipova, doveo u poziciju da ga te žene s pravom, naglašavam S PRAVOM, terete za nekonsenzualni seks odnos).

U takvoj slici činjeničnog stanja, nemoguće je, u ime naopako razumijevanih medijskih sloboda, zagovarati njegovo pozicioniranje iznad zakona. Iz nekih razloga mnogi izgleda smatraju da je hakovanje informacija nešto različito od obične provale. A nije. Isto je to.

I nije samo riječ o kontraverznom iračkom materijalu, nego je riječ i o provali u zaštićene arhivske materijale Demokratske stranke SAD i Hilary Clinton; drugom riječima na djelu je krađa.

E sada, tu razlike nema između običnog provalnika i “sofisticiranog” Assangea, koji ako nije direktno provaljivao jeste podsticao provalu, na šta takođe članak u prilogu precizno ukazuje. Krađa je krađa. Za krađu se odgovara.

Dalje, eskivirao je bail (uslovna sloboda) britanskog pravosuđa nakon švedskih optužbi za silovanja, pa je kidnuo u Ekvadorsku ambasadu. Znači pobjegao je od pravne države….itd… itd…

Ugodan dan želim svim ljevičarski nastrojenim ljubiteljima slobode, prava i pravne države…

Hapšenje Asanža i sloboda medija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *