Loading...
SvijetVijesti

Ekskluzivno: Nova IRA tvrdi Brexit nam je pomogao da regrutujemo pristalice

Istraživački novinar: John Mooney
Prevela i obradila: Amna Dumpor

Paravojna grupa odgovorna za ubistvo novinarke Lyre McKee izjavila je da joj je Brexit pomogao da regrutuje pristalice.

Paravojna grupa koja stoji iza ubistva novinarke Lyre McKee obećala je da će nastaviti kampanju nasilja uprkos tome što priznaje da nema podrške za nju i da nema izgleda da ostvari svoj cilj ujedinjenja Irske.

U intervjuu za The Sunday Times, predstavnici vojnog vijeća Nove IRA-e izjavili su sljedeće: “U potpunosti prihvatamo da ne možemo vojno poraziti Britance, pa čak ni otjerati ih iz Irske, ali ćemo se nastavit boriti sve dok su tu.

“Napadi su simbolični, više kao propaganda. Sve dok imamo Britance u Irskoj i dok je zemlja podjeljena, postojat će i IRA.”

Grupa je rekla da je odlazak Britanije iz EU dao šansu da regrutuje pristalice.

“Brexit je prisilio IRA-u da se preusmjeri i potvrdio da Irska ostaje podijeljena zemlja. Bilo bi nemarno od nas u ovom momentu da ne iskoristimo ovu priliku “, rekao je jedan od disidenata.

U intervjuu koji je uslijedio nakon višemjesečnih tajnih kontakata s republikanskim disidentima na sjeveru i jugu granice, rukovodstvo je kazalo da je pucanje u 29-godišnju novinarku u području Creggana u Londonderryju prije 10 dana bilo nesreća koja se dogodila bez namjere i opisali su njenu smrt kao “šokantnu” i “nešto što nema dalju svrhu”.

“Ne možemo ništa reći što će pružiti bilo kakvu utjehu njenoj porodici i prijateljima”, rekao je jedan od lidera. “Pucnjava se dogodila kao odgovor na dolazak krunskih snaga. To nije bio planirani napad nego više kao spontana reakcija na dolazak teško naoružane policije.”

“Pucanje u novinarku nije bilo s namjerom. Ne možemo nažalost ništa reći a da ne zvuči kao prazna isprika “, dodao je disident.

Izvor: The Times and The Sunday Times

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *