Loading...
FilozofijaPolitika

NORVEŠKI FILOZOF O BIH: GENOCID SE NIJE DESIO SPONTANO

Sarajevo — “Pripadam generaciji koja je vjerovala da se poslije Drugog svjetskog rata genocid više nikada ne može ponoviti, naročito ne na evropskom tlu. Ako pogledamo genocid, koji je planiran i organiziran na način da se drugima i drugačijima učini zlo i ako uzmemo u obzir tri genocida koja su se desila u 20. stoljeću – holokaust, Bosna i Ruanda – ističem da se nijedan od tih genocida nije desio bez prethodnih faza: faza ideologije, faza propagande i faza pripreme”, kazao je profesor političke filozofije na Univerzitetu u Oslu i jedan od najpoznatijih norveških filozofa današnjice Arne Johan Vetlesen.

On je danas kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu čija je tema bila “Genocid, oprost, pomirenje” istakao da se zločini ovakvih razmjera nikada nisu dešavali spontano, odnosno da su od običnih građana išli prema vrhu, već su se upravo planirali tu na vrhu i tek onda se provodili u djelo uključivanjem ljudi koji su bili pod njihovom komandom.

“Ta fizička agresija, mučenje, silovanje, ubijanje, sve je to ‘simbolički’ čin u kojem se retorički opravdava fizička agresija u obliku ‘samoodbrane koja je prijeko potrebna akcija u tom momentu’. Najprije se neprestano stvara atmosfera straha, nepovjerenja i nesigurnosti. Kreira se atmosfera u kojoj se određenoj grupaciji ne može vjerovati, ni grupi ni pojedincima”, podvukao je Vetlesen, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Ustvrdio je da je u pet godina koliko dolazi u Bosnu i Hercegovinu posjetio različite fakultete i zgražavajuća je činjenica, kako je istaknuo Vetlesen, da su i studenti koji su rođeni poslije rata, posebno u Republici Srpskoj, “zatrovani iskrivljenom istinom”.

Posebno ga je interesiralo pitanje pomirenja i na koji način BiH može ići naprijed nakon genocida. Kazao je i kako se u određenim krugovima i zajednicama, premda su pred međunarodnim sudovima i Radovan Karadžić i Ratko Mladić proglašeni krivim, oni i dalje tretiraju kao heroji, a to uključuje i mlade.

“Bitno je osuditi pojedinačno zločince za zlodjela počinjena u BiH, ali ja sam se nadao da će se ovim presudama postići i malo generalniji cilj i da će se utvrditi istina koja će biti prihvaćena od svih strana. To je vrijedan cilj, ali možda pomalo naivan, koji sam ja očekivao da će se postići. Jednostavno to ne ide tako. Na ove presude se onda odgovaralo na različit način i uvijek je to nosilo i etničku pozadinu kakav će biti odgovor”, ističe Vetlsen.

Govoreći o budućnosti, Vetlesen je kaže zaista zabrinut za nju.

“Ne samo da postoji direktno negiranje genocida već i pokušaj revizije i unošenja sumnje i nesigurnosti u ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda i pokušaj kreiranja različitih verzija onoga što se dogodilo na ovim prostorima”, ocijenio je.

Tvrdi da svijet itekako dobro zna šta se dešavalo u Srebrenici, Višegradu, Sarajevu i ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Izvor: StarMo

3 comments
  1. safet

    evropa je kriva ona je bila neutralna tako je pomogla I hrvatima I srbima nije htela a mogla je da spreci sva zlodjela koja su pocinili zlotvori cekali su sta ce America rec bez Americe ne smeju prstom mrdnut holandzani su bili garant Ali ispade da nisu vezano za srebrenicu itd itd boje se islamske drzave na balkanu tj evropi I tu su pogresili da su zauzeli banjaluku jajce I gradisku nebi dodika bilo u tzv republici srpskoj jer su 80%napustili teritoriju I pobegli u srbiju America je njih vratila jer je uslovila armiju bh da ce hi bombardovat ako ne stanu a bili su blizu I nazalost tako je I bilo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *