Loading...
Kultura

Razlog suprotnosti

Barbara Licha, Impulses II, 1996.

Nihad Filipović

SUBJEKT I OBJEKT

Muškarac je subjekt ženske težnje da bude zaštićena i zadovoljena, kojega žena, da bi ostvarila jednakost ima tretirati kao objekt požude i upotrebni predmet.

Žena je objekt požude muškarca koga treba tretirati kao subjekt.

DOBAR NA SOPSTVENU ŠTETU

“Problem” žena, ili nježnije i politički korektnije kazano, žensko društveno pitanje, nije u glavi (inteligencija), nego u ženskoj prirodi, u onome što je esencija žene i njene ženstvenosti, dakle u duši (osjećajnost) i srcu (empatija); i jedno i drugo, često na sopstvenu štetu.

*KUĆA ZALAZEĆEG SUNCA

Politika je poput manje ili više uređene javne kuće. Jednom kada stupite unutra možete se pravdati, od jutra do sutra, ali, činjenica je – bili ste u javnoj kući.

*Naslov ove kratke objave aludira na poznatu skladbu britanske rock grupe „The Animals“, „House of the rising Sun“ (Kuća izlazećeg Sunca), s tim što je umjesto pridjeva „izlazeće“ (Sunce), kao dojmljivija metafora za ono što se želi kazati, ovdje upotrijebljen pridjev „zalazeće“ (Sunce).

KADA POLITIKA PLJUNE NA MORAL

Kada politika prezrivo pljune na etiku, onda se izlazi iz prostora humanog, a ulazi u svijet socijalno transferiranog primordijalnog sebičnog gena, čitaj makijavelievskog instinkta održanja (na vlasti), pod svaku cijenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *