Loading...
Komentari

Razvlačenje pameti

 (From the collection of the Herakleidon Museum, Athens M.C. Escher, Bond of Union, 1956, lithograph.)

Dževad Galijašević: “Republika Srpska mora hitno da formira Službu nacionalne bezbjednosti. Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH se više ne može vjerovati”!

Napisao: Nihad Filipović

Nema gdje tip s retrovizorima na okicama nije medijski gostovao i koja mu sve televizijska kuća nije ponudila udarno vrijeme da objasni narodu šta se to zapravo dešava sa njim (narodom). Sati, a bogme i sahati su to programa u oba blentetiteta, plus maćeha Srbija, u kojim ovaj agent Službe, tv. gledaocima razvlači pamet, ali ono baš doslovno, raz-vla-či! Ole, ole, ole! Ole, ole, ole!

Krenulo je, stariji se sjećaju, još prije rata sa aferom Moševac, a poslije rata tip je eksplodirao poput nagazne. Za šta ga je Služba ščepala – za jaja, za homoseksualizam, za pedofiliju, možda incest – sa tetkom ili strinom se spetljao, hajde znadni, tek nešto krupno i mračno, znači crno, poput retrovizora mu na okicama, neki teški kriminal, neka nepodobština nepojamna – nešto krupno, MORA biti.  Možda novac. Krupan, naravno. Možda naka doživotna garancija. … Nekog đavla mora biti u toj njegovoj krupnoj petljaniji. Naprosto, toliko je krupno, a blesavo – da nije i ne može biti normalno; pa sad’ – šta god normalno, za prosječnu pamet bivalo. 

Nego, hajde de, što je interesantan medijima i ljudima koji nisu prijateljski naklonjeni Bosni, pa ga vrte u propagandnom ratu protiv Bosne koji traje, ali zašto ga vrte bosanski mediji i neki, eto npr. samoreklamirani bh. patriota, Mate Đaković? A gostovao je i na Face televiziji, kod Matinog kolege Hadžifejzovića, nije da nije. U više navrata…

Mislim, ponavljaja se tip i mutira kao COVID-19 virus: haman misliš – pronađena vakcina, tip demaskiran, džaba mu i aura majora Armije RBiH, pročitan k'o bukvar; kad’ li, ne prođe malo, eto ga opet. Mutiranog.

Pitanje je: ZAŠTO?

Zašto tamo neki ljudi i mediji otvaraju prostor tipovima poput Galijaševića, za kojeg je očito da je u funkciji propagandnog rata na Bosnu i narod Bošnjaka?

Nije on neko ime, poput rećemo Emira Kusturice, kojega mediji ne mogu zaobići – biva značajno je to ime kulture (pljunete ovdje, protiv uroka, tri puta), faca u svijetskoj medijskoj džungli itd. A nije ni neki izabrani funkcioner, pa da si profesionalno obavezan u interesu obavještavanja javnosti, medijski se otvarati takvim.

A opet, tip s retrovizorima je non-stop tu negdje, u medijima i uz medije.

ZAŠTO?

Dobro, prisutan je tu i moment malog tržišta, pa onda daj šta ima komercijalno, makar ne znam koliko bilo prizemno.  Odtud te kojekakve Farme i Zadruge, cajke i kojekakvi.

Mislim, s pravom se tu skoro zakolalo i zahuktavalo kritičko osvjetljavanje dilanje novca i parapolitičko funkcioniranje Islamske Zajednice BiH. 

Ali ehejjj, dugi su obavještajni pipci Službe i insidera u institucijama dejtonskog sistema – od državnih do medijskih kuća. Pa čim krene i đe treba i đe ne treba – izvuče se džoker za razvlačenje pameti. Ono baš raz-vla- če-nje.

I onda idemo svi u glas: Ole, ole, ole! Ole, ole, ole. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *