Loading...
Lifestyle

S kim si, takav si

Istraga BBC-a (dokumentarni program Panorama, emisija od 14. 3. 2022.) otkrila dokaze o koruptivnim poslovima na kojim su obogatio Roman Abramovič. Vlasnik FC Chelsea zaradio je milijarde nakon što je kupio naftnu kompaniju od ruske vlade na namještenoj aukciji 1995.  godine. Gospodin Abramovič je platio oko 250 miliona dolara (190 miliona funti) za Sibnjeft, pre nego što ga je ponovo prodao ruskoj vladi za 13 milijardi dolara 2005. Njegovi advokati kažu da nema osnova za tvrdnju da je stekao veoma značajno bogatstvo kroz kriminal.

Ruskog milijardera je prošle sedmice sankcionirala vlada Velike Britanije zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Imovina gospodina Abramoviča je zamrznuta, a on je diskvalificiran kao direktor fudbalskog kluba Chelsea.

Vrijednost nekretnina u vlasništvu Romana Abramovića u UK procjenjuje se na 340. miliona funti, uključujući 200. miliona vrijednosti nekretnina koj posjeduje u Londonu. Na slici, Kensington mansion, vrijednost – 125. miliona funti.

Ruski milijarder je već priznao na sudu u Velikoj Britaniji da je izvršio koruptivna plaćanja kako bi pomogao preuzimanje Sibnjefta. U Londonu ga je s tim u vezi bio  tužio 2012. godine,  njegov bivši poslovni saradnik Boris Berezovski. (Takođe tranzicijski multimilijarder. Bio je dospio u nemislosti Kremlja te je i s tog razloga ušao u proces protiv Abramoviča koji ga je, smatrao je, prevario. On je bio taj preko kojeg je Abramović svojevremeno “pokupovao” ljude u vrhu vlasti koji su mu namjestili kupovinu Sibernjefta; N. F.)

Gospodin Abramovič je dobio slučaj, ali je na sudu opisao (faktički priznao) da je aukcija Sibnjefta bila namještena u njegovu korist i da je Berezovskom dao 10. miliona dolara da isplati zvaničnika Kremlja.

BBC Panorama je došla do dokumenta za koji se smatra da je prokrijumčaren iz Rusije. Informaciju (kopija dokumenta) je Panorami prenio povjerljivi izvor, koji kaže da je tajno kopiran iz dosijea o gospodinu Abramoviču kojega pri ruskoj obavještajnoj službi.

BBC ne može potvrditi autentičnost dokumenta, ali provjere s drugim izvorima u Rusiji su potvrdile mnoge detalje u dokumentu od pet stranica.

Eclipse, jedna od jahti Romana Abramoviča.

U dokumentu se navodi da je ruska vlada prevarena sa 2,7 milijardi dolara u dogovoru sa Sibnjeftom – tvrdnja koju je potkrijepila ruska parlamentarna istraga iz 1997. godine. U dokumentu se takođe navodi da su ruske vlasti namjeravale da optuže Abramoviča za prevaru. U njemu piše:

“Istražitelji Odjela za privredni kriminal došli su do zaključka da bi se Abramovič, kada bi mu se moglo suditi, suočio s optužbama za prevaru.”

Panorama je uspjela doći i do bivšeg ruskog glavnog tužioca, Jurij Skurtova, koji je istraživao rečeni dogovor iz 1990-ih. Skuratov nije znao za tajni dokument, ali je potvrdio mnoge detalje o prodaji Sibnjefta. G. Skuratov je za program rekao:

“U suštini, to je bila lažna šema, u kojoj su oni koji su učestvovali u privatizaciji formirali jednu kriminalnu grupu koja je omogućila Abramoviču i Berezovskom da prevare vladu i ne plate novac koji ova kompanija zaista vrijedi.”

U dokumentu se također navodi da je gospodina Abramoviča štitio bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin. U njemu se kaže da su dosijei organa za sprovođenje zakona o gospodinu Abramoviču prebačeni u Kremlj i da je istragu gospodina Skuratova zaustavio predsjednik. U dokumentu se takođe kaže:

“Skuratov je pripremao krivični postupak za konfiskaciju Sibnjefta na osnovu istrage o njegovoj privatizaciji. Istragu je zaustavio predsjednik Jeljcin… Skuratov je razriješen dužnosti.”

Skuratov je smijenjen nakon objavljivanja snimka njegovog izvanbračnog seksualnog 1999. On kaže da je to bila šema kako bi se diskreditirao njega i njegovu istragu.

„Čitava ova stvar je očigledno bila politička, jer sam se u svojim istragama veoma približio porodici Borisa Jeljcina, uključujući i ovu istragu o privatizaciji Sibnjefta“, izjavio je za Panoramu.

Gospodin Abramovič je ostao u najužem krugu Kremlja kada je Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine.

 

Privatni Boeing 767, vlasništvo Romana Abramoviča.

Dokument sadrži detalje još jedne namještene aukcije dvije godine kasnije, u kojoj je učestvovala ruska naftna kompanija Slavneft. Gospodin Abramovič je sklopio partnerstvo sa drugom firmom za kupovinu Slavnjefta, ali konkurentska kineska kompanija planirala je da ponudi skoro duplo više. Međutim, mnogi moćni ljudi – od Kremlja do ruskog parlamenta – bi izgubili da su Kinezi pobijedili na aukciji; (jer su već bili potkupljeni od Abramovičevog partnerstva).

U dokumentu se navodi da je jedan član kineske delegacije kidnapovan kada je stigao u Moskvu na aukciju.

“CNPC, kineska kompanija, veoma jak konkurent, morala je da se povuče sa aukcije nakon što je jedan od njenih predstavnika kidnapovan po dolasku na aerodrom u Moskvi i pušten je tek nakon što je kompanija izjavila da se povlači.”

Priču o otmici potkrepljuju nezavisni izvori koji nisu znali za dokument.

Vladimir Milov je bio zamjenik ruskog ministra energetike uoči prodaje Slavnjefta. Nije komentirao priču o otmici, ali je rekao da su visoke političke ličnosti već odlučile da će partnerstvo gospodina Abramoviča pobijediti na aukciji.

„Rekao sam, gledajte, Kinezi hoće da uđu i hoće da plate mnogo veću cijenu.. Kažu, nema veze, ćuti, nije te briga. Cijena je utvrđena. Već je odlučeno, Slavnjeft ide Abramoviču, Kinezi će se nekako izvući.”

Nema nagovještaja da je g. Abramovič znao bilo šta o zavjeri za otmicu ili da je u njoj igrao bilo kakvu ulogu. Njegovi advokati rekli su za BBC da je tvrdnja o otmici “potpuno nepotkrijepljena” i da on “nema saznanja o takvom incidentu”.

Različite frakcije su se borile za kontrolu nad Slavnjeftom i bilo je široko rasprostranjeno protivljenje kineskoj kandidaturi. Bez obzira na razlog kineskog povlačenja, partnerstvo gospodina Abramoviča imalo je jedinu preostalu ponudu na stolu. I kupili su Slavnjeft po nižoj cijeni.

bbc.co.uk/news/world/Europe 13. 3. 2022.

(Preveo i za bosanskepioglede uredio – N. F.)

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *