Loading...
Komentari

Tragom Lavrovjeve objede na Volodimira Zelinskog

Roditelji Adolfa Hitlera, Alois i Klara Hitler.

Glen Kessler, The Washington Post, 3. 5. 2022.

“Pa šta ako je [ukrainski predsednik Volodimir] Zelenski Hebrej? Činjenica ne negira nacističke elemente u Ukraini. Vjerujem da je i Hitler imao hebrejsku krv. To ne znači apsolutno ništa. Mudri hebrejski narod je rekao da su najvatreniji antisemiti obično Hebreji. Svaka porodica ima svoju crnu ovcu, kako mi kažemo.”

— Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u razgovoru za informativni program italijanske televizije „Zona Bianca“, 1. 5. 2022.

Prednja izjava ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova izazvala bijes u Izraelu. U toj izjavi Lavrov ponavlja spornu tvrdnju o naslijeđu Adolfa Hitlera. Ovo je dobar primjer kako neki mutan, nepoznat ili nejasan dio iz porodične historije, s vremena na vrijeme, “isplivava u centar medijske pažnje i uvijek izniva omogućava spinovanje, u kojem se onda dodatno zamagljuje trag činjenicama.

A koje su i postoje li uopće činjenice u prilog Lavrovjeve tvrdnje?

ČINJENICE

Izvor ove priče proizlazi iz činjenice da je Hitlerov otac rođen van braka, a Hitlerov djed nikada nije utvrđen. To je ostavljalo otvorenu mogućnost da je on (Hitlerov djed) bio Hebrej – pa tim slijedom i sam Hitler da je dijelom Hebrej; (u hebrejskoj tradiciji međutim, majčina familijarna linija, a ne očeva se nasleđuje).

Tokom Hitlerovog uspona na vlast, nedostajuće informacije o njegovom djedu dovele su do špekulacija o mogućem hebrejskom porijeklu. A onda su, 1953. godine, objavljeni memoari Hitlerovog ličnog advokata, Hansa Franka; bilo je to sedam godina nakon što je pogubljen tokom Nirnberškog procesa za zločine počinjene kada je bio na čelu vlade u Poljskoj, u vrijeme njemačke nacističke okupacije.

U knjizi “In the Face of the Galows” (u slobodnom prevodu – “Pred vješanje”), Frank je tvrdio da je “iskopao” Hitlerovo porijeklo nakon što je Hitlerov polu-nećak prijetio da će ucijeniti Firera otkrivajući njegovu hebrejsku prošlost.

Frank je tvrdio da je Hitlerova baka po ocu, Maria Anna Schicklgruber, rodila 1837. Hitlerovog oca Aloisa, dok je radila kao kuharica za hebrejsku porodicu u Gracu, Austrija. Schicklgruber je tada imala 42 godine.

U dokumentima o krštenju Aloisa, nije navedeno ime oca, a  rođenje je zabilježeno kao “nelegitimno”. No Frank je tvrdio da pisma razmijenjena između Hitlerove bake i porodice – poznate kao Frankenberger – pokazuju da je član porodice, vjerovatno 19-godišnji sin, imao seksualni odnos s Hitlerovom bakom i da je njegova porodica plaćala izdržavanje.

(Sam Hitler je navodno rekao Franku da je njegova baka zapravo prevarila hebrejsku porodicu da plaća alimentaciju lažno tvrdeći da je tinejdžer otac. Hitler je naveo svoju baku kao izvor priče – ali ona je umrla 40 godina prije nego što se on rodio.)

Većina historičara smatra da je Frankov izvještaj krcat faktografskim greškama i da mu se stoga ne može vjerovati.

“U Grazu 1830-ih nije postojala hebrejska porodica koja se zvala Frankenberger”, napisao je Ian Kershaw u Hitlerovoj biografiji iz 1998. pod nazivom “Hubris”. “Porodica po imenu Frankenreiter je tamo živjela, ali nije bila hebrejska. Nema dokaza da je Marija Ana ikada bila u Grazu, a kamoli da je radila kod mesara Leopolda Frankenrajtera.”

Štaviše, nikada nije otkrivena nikakva prepiska koja bi opisala aferu i isplate alimentacije za Aloisa kako je to opisao Frank. Porodica je u stvari bila suviše siromašna da bi plaćala bilo kakvu alimentaciju. Povrh svega, sin Frankenreitera – navodnog Hitlerovog djeda – imao je samo 10 godina kada se Alois rodio.

Što se tiče nećaka Williama Patrika Hitlera, koji je navodno pokušao da ucjenjuje Hitlera, on nikada nije javno iznosio takve tvrdnje, čak ni nakon što se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Historičari takođe navode zvaničnu zabranu iz “kritičnog vremena” (primjenjivana sve do 1860-ih)  da Hebreji borave u tom delu Austrije. Ali 2019. godine, Leonard Sax, psiholog, doveo je u pitanje izvor tvrdnje da u Grazu u to vrijeme nisu živjeli Hebreji i pronašao dokaze da je u gradu postojala mala hebrejska zajednica. Njegova studija, u kojoj se tvrdi da treba više vjerovati Frankovom izvještaju, objavljena je u Journal of European Studies.

Kada je Alois imao 5. godina, njegova majka se udala za čovjeka po imenu Johann Georg Hiedler – za koga je Hitler službeno tvrdio da je njegov djed. Umrla je kada je Alois imao 9. godina, a Alois, koji je još uvijek koristio prezime svoje majke, Schicklgruber, poslan je da živi na farmi mlađeg brata Johanna Georga – Johanna Nepomuka Hiedlera.

Mnogi historičari nagađaju da je ili Johann Georg ili Johann Nepomuk zapravo Aloisov rođeni otac, ali su veze zataškane kako bi se izbjegao skandal. (Johann Nepomuk je već bio oženjen kada je Alois rođen.) Nikada se nije pojavio nijedan dokaz koji bi to dokazao na ovaj ili onaj način. Johann Nepomuk ostavio je svoj imetak Aloisu u nasljedstvo. Ali, u mogućem incestuoznom obratu, Johann Nepomuk je takođe bio djed po Hitlerovoj majci Klari.

Kada je Alois imao 39. godina, skoro dvije decenije nakon smrti Johana Georga, Alois je uvjerio parohijskog svećenika da izmijeni zapise o krštenju i upiše Johann Georg Hiedler kao njegovog oca.

Iz nepoznatih razloga, prezime Heidler je u službenim zapisima upisano kao Hitler.

(Za bosanskepoglede.com naslovio i priredio N. F.)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *