Loading...
Komentari

Kultura i politički realizam

Nihad Filipović

Najprije, izvinjenje na šokantnoj naslovnici uz ovaj kratak tekst. …  Ali!

Poznata je i često se citira misao Miroslava Krleže: – Neka oprosti gospođa Europa, ali samo Bosna ima stećke … itd., ali, manje je poznato da veliki pisac nije imao baš posebno visoko mišljenje o južnoslavenskim plemenima ni s ove, ni s one strane Save i Drine. Jasno, kao “vojnik” partije, Jugoslaven i patriot, radio je i davao sve od sebe da u svijetu (Europi) mijenja negativnu sliku o Južnim Slavenima, što se u svijesti Europljana povlači, moguće još od Hegela i Marksa, (ako ne i još ranije), koji su južnoslavenske narode ili preciznije sve te male narode juga Europe, smatrali nehistorijskim i čija je sudbina stoga da budu asimilirani sa strane historijskih naroda. Pa je tako upravo na Krležin poticaj Jugoslavija u Parizu 1950. organizirala, za to vrijeme i jugo standard, izuzetno skupu izložbu Srednjovjekovna umjetnost Jugoslavije; organizacija te izložbe je bila na tragu ideje (opet Krležine) o potrebi mijenjanja predstave u jugoslavenskim narodima kao primitivnim i izvan europske kulture, a otuda iz tog duhovnog krležijanskog kvasca ide i izjava citirana na početku ovog kratkog krokija. Konačno i njegov rad na projektu Enciklopedija Jugoslavije je upravo na tom tragu. 

Takav njegov uvid, nalaz i mišljenje, uz njegovo postojano ljevičarsko političko uvjerenje, njegov konformizam ili radije oportunizam, a vjerujem i strah (Krleža se nije odlikovao hrabrošću, niti je cijenio beZsmislena samožrtvujuća junačenja) – to su razlozi njegove podrške titoističkom projektu nakon 1945. Smatrao ga je emancipatorskim, smatrao ga je u neku ruku i svojim (konačno, nova vlast je bila na tragu i njegovih političkih uvjerenja). A da može bolje – može, ali nije vrijeme.

Tako je, u četiri oka, podržao stavove Milovana Đilasa, kada je ovaj ušao u sukob sa partijom, ali javno je izbjegavao bilo kakvu podršku mu dati. Đilas je završio na višegodišnjim robijama, (i smatram, samo zahvaljujući zapadnom, čitaj američkom pritisku, nije likvidiran. Jer Tito je već bio u sukobu sa Staljinom (koji tu negdje pred izbijanje afere Đilas, marta 1953. godine, umire, ali ostaje problem tj. sovjetski blok na granicama Jugoslavije), pa je Titu trebala (i imao ju je) američka podrška – i to je, osnovana je predpostavka, spasilo Đilasa); a Krleža je postao Titov omiljeni dvorski pisac. (Đilas u Sjećanjima navodi da mu se sam Krleža i to u više navrata, povjeravao riječima – Šta sam ja, pjesnik na dvoru Saxe Weimarskom, ništa više.)

A navodi i ovu pikanteriju:

“Od njega sam čuo da su Banovci i Kordunaši iz jedinica bana Jelačića, kad su 1848. godine ušli u Beč, izbacivali po muzejima fetuse iz alkohola, jer u gradu nisu mogli naći drugog pića. A na objema stranama Une -na austrijskoj i na turskoj – bio je običaj kod naših ljudi da ližu krv kada zakolju protivnika”.

 Imajući ovo u pameti (a mnoštvo je još detalja koji kompletiraju sliku o Krleži i njegovom odnosu prema režimu i Titu nakon 1945. godine), postaje jasnije odkud je pamet Krležinog kalibra, mogla pristajati uz sve Krive Drine titoizma, kojih je on mora, a smatram i jeste bio svjestan. Uostalom o tome ima i direktnih Krležinih svjedočenja.

Nego, ukoliko je istina ona o fetusima i alkoholu, pitam – da li su i ako uopće jesu, koliko su narodi i s ove i s one strane Une, Save i Drine, odmakli od mentalnog sklopa Jelačićevih vojnika što su u Beču 1848. izbacivali fetuse iz staklenki u kojima su bili potopljeni u alkohol i koji su nakon klanja lizali krv žrtve?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *