Loading...
Satire šumske

Vi pitate, predsjednik odgovara: Ućerivanje demokratije

Nihad Filipović

Gospodine predsjedniče, ja sam majka, imam sina i kćerku i jedan problem koji mislim da zaslužuje i Vašu pažnju. Moje je pitanje: Kako se riješiti ove napasti golotinje svuda oko nas? Od trafike, preko televizije, filmova i reklama do nastupa estradnih zvijezdica, svuda oko nas šund i neukus vulgarne golotinje. Evo neki dan gledam onu jednu na televiziji, gola golcijata predsjedniče. Samo neke tačkice od krpica na kritičnim mjestima. Vapi žena na sav glas: “Napravi mi sina… Napravi mi sina”, i sve mota kukovima, trese guzicom i rukama navlači, valjda tog zamišljenog što treba da joj pravi sina… I sve to u osam sati uveče, kad je sva porodica ispred televizijskog aparata. Pa pobogu si brate gospodine predsjedniče, Vi ste vlast, ima li ikakve sile da zaustavi taj drmoguz i sramotu. Oči nam izbiše.

Jelena Mijatović, čiča Dražina ulica bb, Banja Luka.

Odgovor gospodina predsjednika:

Draga gospođo,

Takozvani problem koji Vas muči je širi i zato sigurno zaslužuje našu puno pažnju. Kažem takozvani “problem” gospođo Jelena, jer tu nije samo riječ o golom problemu, tj. nije tu riječ o goloj golotinji, dakle, o golotinji kao golotinji. Radi se o široj slici i tendencijama koje imamo u društvo.

Šira slika kaže, gospođo, narod hoće golotinju. A ako narod hoće, kako ja, njegov predsjednik, da mu to uskratim. Ne bi to bilo demokratski, gospođo Jelena. Dobro, eto Vi to nećete. Ali, draga Jelena, u svakoj kritici treba krenuti od sebe. Oprostite, ali niste ni Vi Vašu djecu dobili na lijepe oči, nego – neko je to pravio. Je li tako? Jašta je nego tako!

Prema tome, cilj opravdava sredstvo. Cilj gospođe pjevaljke je da zatrudni i uz put zaradi debele pare. Mislim da je na pravom putu. Narod plaća da je gleda jer narodu je to zabavno i zato što narod voli uspješne. Ja bar to znam, jer ako je iko uspješan, ja sam. Gdje god da se pojavim narod se okuplja, plješče i nikada mu dosta. A ne skidam se. Samo govorim ono što narod voli čuti.

Međutim, pravo da Vam kažem Jelena, za takvu narodnu pažnju, ljubav i podršku, da se zaštite uzvišeni ciljevi koji su me uveli u politiku, ako bi trebalo, ma skinuo bih se i drmao guzicom kao i ta pjevaljka.

Da skratim. Problem koji Vas muči Jelena, zaslužuje širu pažnju, ali je samo Vaš. Većini to ne smeta, a predsjednik je uvijek uz demokratsku većinu. Vaš problem je pod kontrolom demokratske većine, a to onda znači da je samo Vaš, ali ne i naš, draga gospođo Jelena.

Ili, da budem jasniji, problem je pod demokratskom kontrolom, ali je izvan naše predsjedničke moći. Kao takav, problem dakle, ipak nije izvan kontrole.

Nadam se da sam bio jasan. Sve je zapravo do Vas Jelena. Jednostavno okrenite glavu, ne gledajte, izađite is prostorije ako Vam je neugodno. Mislim da je u datoj situaciji to najbolje rješenje. Usput, tako ćete očnji vid spasiti. Pa jel’ tako? Jašta je nego tako.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *