Loading...
Komentari

Putinova prijetnja – blef ili Armagedon u najavi?

Foto – bbc.co.uk/news/world-europe-60564123

Sada, nakon eskaliranja rata u Ukraini odlukom da se na okupiranoj teritoriji Ukraine provede referendum o priključenju Rusiji, da  mobilizira dodatnih 300.000 vojnika i najnovije prijetnje nuklearnim oružijem ukoliko bude ugrožena teritorija Ruske Federacije, koliko su prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina, ozbiljne, da li on tek blefira ili je stvarno spreman i na taj najdrastičniji mogući potez, koji mijenja sve i poslije kojeg ništa više nije isto? 

Dole, s tim u vezi članak iz današnjeg (22. 9. 2022.) The Daily Maila. (Naslovio i priredio N.F.)

Napisao: Mark Almond

Vladimir Putin nije mogao biti jasniji. ‘Ne blefiram’, rekao je u vezi s njegovom prijetnjom da ni upotreba nuklearnog oružja nije isključena ukoliko je ugrožena teritorija Ruske Federacije. No da li ovo znači da automatski slijedi Armagedon  ako bi Putin lansirao prve nuklearne bombe koje je svijet vidio od 1945. godine?

Dobra vijest je da Putin ne može započeti Treći svjetski rat jednostavnim ubodom crvenog dugmeta na svom stolu u Kremlju.

Ako odluči pokrenuti napad, naredba mora proći najmanje tri sloja provjere kako bi se spriječilo slučajno ili neovlašteno lansiranje nuklearnih projektila.

Prije nego što stigne do nuklearnih silosa, mobilnih lansirnih mjesta i podmornica, njegova komanda ide “na ruke” – ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i šefa ruskih nuklearnih raketnih snaga Sergeja Karakajeva.

Čak i nakon putovanja niz ovaj komandni lanac, lansiranja ne bi uslijedila automatski.

Procjena ukupnog broja nuklearnih projektila u svijetu, stanje 2022. (Tumač – strelica gore, države koje povećavaju br. nuklearnih projektila, strelica dole, države kije smanjuju broj nukl. projektila, znak jednako, države koje niti povećavaju niti smanjuju broj nuk. projektila.)

Osim ako nije došlo do promjene u standardnim protokolima otkako je Rusija napala Ukrajinu, postojao bi razmak od 20 minuta između svakog prijenosa u ovom ‘nuklearnom fudbalu’  koji sadrži kodove potrebne za prijenos (i provjeru autentičnosti) naredbe za lansiranje i informacija o ciljanju…

Ove mjere zaštite su od vitalnog značaja s obzirom na veličinu ruskih nuklearnih zaliha. Procjenjuje se da se radi o najvećem na svijetu arsenalu od 5.977 nuklearnih bojevih glava — uglavnom pohranjenih u 12 skladišta širom Rusije. Od njih, smatra se da je 1.500 spremno za lansiranje.

Prije rata u Ukrajini, Putin se hvalio da će američki raketni odbrambeni sistem Rat zvijezda, biti nemoćan da zaustavi njegove nove hipersonične rakete. U praksi, međutim, oružje koje će najvjerovatnije koristiti su manje taktičke rakete koje mogu pogoditi susjede kao što su Ukrajina ili obližnje NATO države. Oni su uglavnom uskladišteni u ‘evropskoj’ Rusiji i enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litvanije. Među njima je i krstareća raketa dugog dometa Kalibr, koja bi mogla da stigne do Londona.

Moguće je da bi Putin mogao iznenaditi Zapad koristeći svoje rakete Iskander kraćeg dometa za isporuku projektila s atomskom bojevom glavom.

Ako bi bio ispaljen sa lansera montiranog na kamion na ruskoj teritoriji, Iskander bi mogao pogoditi Varšavu ili Stokholm sa bojevom glavom osam puta razornijom od bombe iz Hirošime.

Konačno, Putin ima svoje klasične interkontinentalne balističke rakete, bazirane u silosima u zapadnom Sibiru. Sa njima lako može “stići” do Londona ili Washingtona.

Ono što ne znamo je da li zastarele atomske bojeve glave Rusije i dalje u upotrjebivom stanju. Dok je Rusija testirala rakete koje bi nosile nuklearne bojeve glave to se moglo pratiti, ali Sporazumi o zabrani testiranja znače da ni Amerika ni Rusija zapravo decenijama nisu detonirali nuklearno oružje.

S obzirom na sofisticiranost mogućnosti prisluškivanja naših sigurnosnih službi, nijedan ruski nuklearni napad ne bi došao iz vedra neba. Za lansiranje hiljada projektila i bombardera biće potrebna mećava elektronskih naređenja i ona bi bila presretna od strane Zapada.

Osim toga, špijunski satelitski snimci betonskih i čeličnih poklopaca ogromnih podzemnih nuklearnih skladišta bunkera koji se povlače, podmornica koje izlaze na more i ruskih strateških bombardera koji izlaze na piste dali bi nam unaprijed upozorenje o ofanzivi. Zaista, razumno bi bilo pretpostaviti da ćemo mi na Zapadu imati, ako ne desetominutno upozorenje popularnog klišea, možda i do sat vremena za pripremu.

Nije da bismo mogli mnogo da uradimo da iskoristimo ovo u smislu spašavanja života. Čak i kada bismo imali mrežu podzemnih bunkera u našim gradovima, realnost je takva da ako bi vlada čekala proverenw dokaze o lansiranju projektila od strane Rusije, bilo bi prekasno da ljudi učine mnogo po pitanju sklanjanja na mjesta sigurnosti.

U ovim okolnostima, svako javno upozorenje vjerovatno neće postići ništa više od masovne panike. Zbog toga su zapadne vlade stavile svoju vjeru u nuklearno odvraćanje, a ne u planove za vanredne situacije i zašto vjerujem da će i dalje činiti isto, fokusirajući svoje napore na uvjeravanje Putina da se povuče s ruba, a ne na razvoj sistema javnog upozorenja .

Najgori scenario je, naravno, da se desi nezamislivo:

  • dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva su uništeni, stanovništvo desetkovano, vlada uništena i nema je. Koliko god bilo strašno zamisliti, napravljeni su planovi i za to. Komanda našim oružanim snagama bi se prepustilo Kanadi ili Americi.

Ali, osim ako Putin nije samoubilački nastrojen, prijetnja razornim atomskim udarom trebala bi natjerati bilo koga u Kremlju da dvaput razmisli o napadu na Veliku Britaniju, što znači da bi pobuna u njegovom najužem krugu bila potpuno moguća.

Ipak, ne možemo vjerovati Putinovim obećanjima. Trebali bismo ozbiljno shvatiti njegove prijetnje.

Link:

https://www.dailymail.co.uk/debate/article-11236635/Russias-nuclear-weapons-Putin-reach-London-nuclear-war-threat.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *