Loading...
Satire šumske

Halo, Jagomir

 Naslovnica – Federico Uribe painting.

Nihad Filipović

Nisu velike stvari ono što šalje ljude u ludnicu… no slijed malih tragedija…
ne smrt voljene osobe, nego pertla koja iznenada pukne.

(Charles Bukovski, Shoelace Poem)

Klapa 1.

“Zato mislim da RS ne mora biti i nije problem, osim ako je Bošnjaci sami ne učine takvom”, izvali jedan moj bivši haver i osta na nogama.

Vidite vi to.

I to je bošnjački i bosanski intelektualac. I k tome, jamda naki ekspert za ljudsku psihu;  tvorevina stečene genocidom nad bošnjačkim narodom, nije problem, osim ako je Bošnjaci ne učine takvom; kaže ekspert za psihu.

Šta'š. Pukla mu pertla.

Klapa 2.

Dr Midhat Riđanović:

“Sama riječ identitet, kao i druge rijeci što potiču iz političkog žargona, postala je sredstvo manipulisanja narodom. Moj jedini identitet je pripadnost ljudskom rodu, ja nemam potrebe ni za kakvim drugim identitetom. Nacionalne” identitete su izmislili političari, da bi nas upregnuli u svoja kola kao tegleću marvu, da bi nas upotrijebili da ginemo za njih, da ih slavimo kao nase vođe. Njima identiteti pune džepove i omogućavaju raskošan život, sirotinji identiteti donose samo patnju i stradanje”.

Vidite vi to.

I to je bosanski i bošnjački intelektualac; (ne bi on dao kazati bošnjački, ta on na svaki spomen bošnjaštva, pljune tri puta).

Jah. I njemu pertla, iznenada pukla. 

U stvari, Riđanović je velikosrbski kurir! Nije bitno je li toga svjestan ili ne. Tako se ponaša. A pošto nije glup – ipak je dr i intelektualac, onda to radi ciljano.

Vidim, Bosanci (onaj dio što prežalit ne može Jugoslaviju, ergo – velikosrbsku dominaciju) citiraju ga, kao biva naki autoritet u mišljenju o društvenim fenomenima – narod, nacija, bošnjaštvo – o kojima fenomenima, u biti, nema pojma, a ako i vlada nekim znanjima u polju sociologije, antropologije, historije itd. onda se pravi budala; u službi određene politike, naravno. Ili mu je pak sujeta, veća od sjenke, pa ne može rahmetli Muhamedu Filipoviću oprostiti, kto zna šta, a on to prevodi na izmišljanje čitavog jednog naroda.

Možete misliti koji šarlatan, kada pojedincu pripisuje da je izmislio narod.

Halo, Jagomir!

Ko ima tri čiste o historiji naših odnosa, nikada, ama NIKADA, u argumentiranju neke misli, stava, opredjeljenja na temi Bosna i Bošnjaci, ne bi se pozivao na tog štetočinu i šarlatana. To je kao da se na Adolfa pozivamo kada govorim o hebrejskom pitanju.

To gore njegovo – “Moj jedini identitet je pripadnost ljudskom rodu” je šuplja fraza, prašina u oči s onu stranu onog što stvarnost jeste.

Identiteti su prije svega mnogostruki i nikada nisu JEDINI, kako kurir manipulira sa neobaviještenim. Evo – i moj je identitet osjećanje pripadnosti ljudskom rodu.

Ali, halo. Ljudi su socijalna stvorenja, tvore grupe, zadruge, plemena, narode, nacije… Imaš familiju pa ti se tu formira osjećaj identitetske pripadnosti, imaš društvo, imaš klub za koji navijaš, muziku koju osjećaš i onu koju baš i ne osjećaš, pa ti ne potiče imaginaciju, itd. I naravno, imaš planetu na kojoj živiš; pa je dio tvog identiteta i pripadnost planeti Zemlji i ljudskoj vrsti hajvana.

Ali hej, najprije potkošulja, pa onda košulja. Prvo intima i familija, pa narod, zemlja, država… itd.

Uzput, taj je bio Alijin službeni prevodilac; žestoki zagovornik muslimanske etničke nominacije. Vidite vi to, muslimani – pa etnički narod. Huuu, koji ekspert.

A sada je šatro žestoki Bosanac. … Dočim je u zbilji kurir i sitan kalkulant duša Malih ljudi.

Šta'š, pukla mu pertla. Halo, Jagomir.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *