Loading...
Svijet

Bidenovi “irski” gafovi

I prije Bidenove posjete Belfastu i Irskoj, većina ljudi u Britaniji je znala da američki predsjednik nije u najboljoj fizičkoj i intelektualnoj formi. Internetske kompilacije od prošle godine pokazuju da redovno gubi koncentraciju u javnim istupima, pravi previde u već pripremljenom tekstu (koji čita), ima poteškoće pri kretanju, (pa mu je potrebna pomoć pri silasku sa bine), itd. Međutim, otkako je u utorak stigao u Belfast, mogli smo iz prve ruke posmatrati njegove zbunjujuće gafove (previd, greška).

Da je tek riječ o starijem rođaku, isti ne bi bili ništa manji razlog za zabrinutost. Gospodin Bajden je ipak u devetoj deceniji života. Ali riječ je o de facto vođi slobodnog svijeta, pa su onda  njegovi gafovi u javnim istupima, više nego zastrašujući. Na kraju krajeva, Biden je čovjek kojem je dostupno najmoćnije nuklearno dugme na planeti.

Lijevo, fotografija koja je naišla na osudu dijela britanske javnosti; mada nije najjasnije zašto, jer je već ranije zabilježeno i rukovanje tada princa, a danas kralja Čarlsa III. sa Jerry Adamsom, liderom Sinn Féin partije od 13. 11. 1983 do 10. 2. 201, za koju se smatra da je bila iza terorističkih napada na UK. (N. F.)

Njegovo putovanje najavljeno je kao prilika za proslavu 25 godina Sporazuma na Veliki petak između irskih nacionalista i lojalista i podrška njihovim nastojanjima da nanovo formiraju vlast u Sjevernoj Irskoj.

Međutim, nakon kratkotrajnog zadržavanja i površnog druženja u Belfastu, odletio je u Louth i Mayo u traganju za korijenima svojih predaka. Tako da je teško razumjeti zašto se uopšte trudio da uopće ode u Belfast.

Svi znamo da on nije iskren posrednik. On svoj irski republikanizam i prateću antibritanstvo nosi kao značku. Njegov republikanizam nije moderna, racionalna forma, već uvredljiva (vizija), zamagljenih očiju, gdje se drsko vraća na pobune i nezadovoljstva iz daleke prošlosti.

U srijedu su se njegove predrasude i zaborav spojili u najsramotnijem trenutku turneje do sada. U pabu u Dundalku, pohvalio je irskog ragbi igrača i daljeg rođaka, Roba Kearneyja, jer je “smlavio”, ili, kako je kazao “dovraga pobijedio Black and Tans”. Mislio je na All Blacks, ragbi tim Novog Zelanda.

U njegovoj grešci, bilo je nečeg izrazito frojdovskog. Black and Tans su bili kontroverzna jedinica (odred) specijalne policaje regrutirane da suzbiju IRA tokom irskog rata za nezavisnost. Iako je to bilo prije više od 100 godina, čini se da je još uvijek u prvoj liniji mišljenja američkog predsjednika.

IRA nije bila ništa manje brutalna tokom Troubles (doslovno – nevolja; usvojen nazih za vremena irske borbe za nezavisnost). Ali, vrijeme ide. I vrijeme je da gospodin Bajden to shvati.

S obzirom da njegova potpredsjednica Kamala Harris praktički “missing in action” (nestala u akciji, u poduhvatu), ovo su opasna vremena za američku demokratiju. A nema znakova poboljšanja u skorije vrijeme.

Zaista zastrašujuće je već i pomisliti, da će američki birači na sljedećim izborima, možda birati između osamdesetogodišnjaka koji izgleda pati od kognitivnog pada i napuhanog narcisa, koji se bori da izbjegne zatvor.

Kina, Rusija i svi tirani svijeta sigurno trljaju ruke.

(Link – The Daily Maill, 14. 4. 2023. Naslov N. F. – bosanskipogledi.com)

https://www.dailymail.co.uk/debate/article-11971339/DAILY-MAIL-COMMENT-Joe-Bidens-lack-grip-deeply-worrying.html

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *