Loading...
Svijet

Zabrinutost zbog stanja zdravlja Alekseja Novalnog

(Naslovnica – skynews-alexei-navalny-russia_6023365.jpg)

Nakon što su agenti FSB (ruska tajna služba), 2020, pokušali (i zamalo uspjeli), otrovati najprominentnijeg opozicionog lidera Putinovom režimu, Alekseja Novalnog, tako što su mu donji veš inficirali ubojitim hemijskim agensom Novičok, gdje je Novalni u kritičniom stanju prebačen na liječenje u Njemačku, preživio i potom se vratio u Rusiju da bi, odmah po slijetanju aviona bio uhapšen, a potom i osuđen godine 2021. na jedanaest godina zatvora, (zbog nepoštivanja suda i još nekih, budi Bog s nama, politički motiviranih optužbi) i od tada je na robiji – sada su se pojavile informacije o „misterioznom“ stanju zdravlja četrdeset-šestogodišnjeg Novalnog.

Prema tim informacijama, nakon što je u zatvoru Melekhovu, od augusta 2022, trinaest puta bio primoran na boravak u samici, nastupili su žestoki bolovi u želucu. Nakon ljekarske intervencije zaključeno je da je manje više sve regularno. Prema izjavi  Vladimiru Kobzeva, ljekar je Novalnom kazao:

„Proljeće i svi imaju akutne simptome“

“Truju ga polako, da bi mu se zdravlje pogoršalo postepeno, ali postojano. Ovo bi moglo zvučati kao paranoja da je riječ o drugoj osoba. Ali ne u vezi s Navalnim nakon, što je otrovan Novičokom. … Traži ćemo testiranje toksičnosti i radiološke studiji”, izjavio je advokat Kobzev.

Kira Jarmiš, ruska javna ličnost i pristalica Navalnog, podijelila je zabrinutost u vezi stanja njegovog zdravlja. Kazala je da nemaju dokaza da je trovanje na djelu, ali i da jako brine zbog Novalnog, jer nemaju gotovio nikakav kontakt s njim i da on nema potrebnu ljekarsku njegu.

„Niko ne zna zašto ga boli stomak. Nikada ranije ovo nije imao. I upravo to nas navodi na sumnju da ga, možda, sve ovo vrijeme truju, malim dozama, tako da umire polako i bolno, ali privlačeći manje pažnje”.

Prema njenim riječima – Novalnom ne dozvoljavaju primate i jesti hranu koju mu dostavljaju izvan zatvora, a zatvorsku hranu ne podnosi jer mu samo pogoršava stanje.

Zatvorska služba pak, negira nekorektno postupanje s zatvorenikom Novalnim i tvrde da je Novalnom dostupna potrebna medicinska pomoć i njega.

Jarmiš dodaje majki Alekseja Novalnog nije dozvoljeno da sinu poštom dostavi ljekove.

„Novalni je u totalnoj izolaciji i ne znamo šta se s njim zbiva. Užasno smo zabrinuti jer niko ne zna šta se događa. Putin nema crvene linije,  Novalni je nevin čovjek i u zatvoru je jedino zbog Putinove osobne mržnje“.

Službeni stav ruske vlade je da je Novalni u zatvoru shodno pravosnažno izrečenoj sudskoj presudi i da su tvrdnje o bilo čijoj osobnoj mržnji, neosnovane.

(Za bosanskepoglede.com priredio – N. Filipović)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *