Loading...
Svijet

Zabrinutost zbog stanja zdravlja Alekseja Novalnog

(Naslovnica – skynews-alexei-navalny-russia_6023365.jpg)

Nakon što su agenti FSB (ruska tajna služba), 2020, pokušali (i zamalo uspjeli), otrovati najprominentnijeg opozicionog lidera aktuelnom Putinovom režimu u Kremlju, Alekseja Novalnog, tako što su mu donji veš inficirali ubojitim hemijskim agensom Novičok, gdje je Novalni u kritičniom stanju prebačen na liječenje u Njemačku, preživio i potom se vratio u Rusiju da bi, odmah po slijetanju bio uhapšen, a potom i osuđen godine 2021, na jedanaest godina zatvora, (zbog nepoštivanja suda i još nekih, budi Bog s nama, politički motiviranih optužbi), i od tada je na robij – sada su se pojavile informacije o „misterioznom“ stanju zdravlja četrdesetšestogodišnjeg Novalnog.

Prema tim informacijama, nakon što je u zatvoru Melekhovu, od augusta 2022, trinaest puta bio primoran na boravak u samici, nastupili su žestoki bolovi u želucu. Nakon ljekarske intervencije zaključeno je da je manje više sve regularno. Prema izjavi  Vladimiru Kobzeva, ljekar je Novalnom kazao:

„Proljeće i svi imaju akutne simptome“

“Truju ga polako, da bi mu se pogoršalo postepeno, ali postojano. Ovo bi moglo zvučati kao paranoja da je riječ o drugoj osoba. Ali ne u vezi s Navalnim nakon, što je otrovan Novičokom. … Traži ćemo testiranje toksičnosti i radiološke studiji”, izjavio je advokat Kobzev.

Kira Jarmiš, ruska javna ličnost i pristalica Navaljnog, podijelila je zabrinutost u vezi stanja njegovog zdravlja. Kazala je da nemaju dokaza da je trovanje na djelu, ali i da jako brine zbog Novalnog, jer nemaju gotovio nikakav kontaks s njim i nema potrebnu ljekarsku njegu.

„Niko ne zna zašto ga boli stomak. Nikada ranije ovo nije imao. I upravo to nas navodi na sumnju da ga, možda, sve ovo vrijeme truju, malim dozama, tako da umire polako i bolno, ali privlačeći manje pažnje”.

Prema njenim riječima – Novalnom ne dozvoljavaju primate i jesti hranu koju mu dostavljaju izvan zatvora, a zatvorsku hranu ne podnosi jer mu samo pogoršava stanje.

Zatvorska služba pak, negira nekorektno postupanje s zatvorenikom Novalnim i tvrde da je Novalnom dostupna potrebna medicinska pomoć i njega.

Jarmiš dodaje majki Alekseja Novalnog nije dozvoljeno da sinu poštom dostavi ljekove.

„Novalni je u totalnoj izolaciji i ne znamo šta se s njim zbiva. Užasno smo zabrinuti jer niko ne zna šta se događa. … Putin nema crvene linije,  Novalni je nevin čovjek i u zatvoru je jedino zbog Putinove osobne mržnje“.

Službeni stav ruske vlade je da je Noivalni u zatvioru shodno pravosnažno izrečenoj sudskoj presudi i da su trvdnje o bilo čijoj osobnoj mržnji, neosnovane.

(Za bosanskepoglede.com priredio – N. F.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *