Loading...
Na današnji dan

Budućnost će biti bolja u budućnosti!

Nihad Filipović

26. 5. 2016.

Ovih dana frcera na sve strane povodom izjave reisa Kavazovića u Švicarskoj da ne smiju Bošnjaci dozvoliti da im “Vlah” bude gradonačelnik u Srebrenici.

Da. Saglasan sam, jeste “koloritan” rječnik bez kojeg se moglo; ali, moguć je i ovako razmišljati. Zna se da je rat 1992, poveden na bosanske muslimane. Oni su bili ta smetnja za provođenje Tuđman – Miloševićevog plana podjele Bosne. Nad njima je izvršen genocid.

Prema tome drugovi i drugarice Srbi presaberite se i skontajte šta je u vaše ime rađeno, izvucite odatle poštene ljudske zaključke, ne dozvolite kao što dozvoljavate, da vam četništvo piše historiju (može i bez h).

Da ima elementarne pravde i da je ta svijest prisutna kod prosječnog srbskog čovjeka, narod srbski ne bi svojim liderima dozvolio da u Srebrenici uopće kandidiraju Srbe za gradonačelnika, makar dok ne poumiru ovi što im zločinci u njihovo ime, pobiše najmilije.

U Kragujevac, švapska noga nije mogla decenijama iza Drugog svjetskog rata kročiti. A zašto isto ne vrijedi za Srebrenicu? Eto – zašto?

Razgovor zakasnio 75. godina

26. 5. 2020.

Koliko je prošlo od kraja Drugog svjetskog rata?  Koliko je prošlo od Đilasove Anatomije jednog morala, od njegove Nove klase i  njegove robije zbog mišljenja i pisane riječi? Teške i duge decenije. Pa neka nam makar sada ti veeeeeliki antifašisti i titoisti – eto Bećirevića, eto Benjamine Karić, eto, Lagumdžije, eto Komšića i jednog i drugog, eto Hadžifejzovića, eto mase tih kulturnjaka – glumaca, reditelja, pisaca … Pašović, Sidran, Mustafić … eto, neka nam kažu:

  • zašto se javno svođenje računa sa sobstvenim zlom, nije otvaralo za svih 35 godina Tita na čelu države i još svih ovih godina poslije njegovog fizičkog odlaska;
  • zašto nije bilo moguće suočavanje s istinom o desetinama hiljada – prema nekim 35.000, prema drugim od 55 do 80.000 pobijenih u aferi Blajburg;
  • zašto nismo saznali istinu o masovnim likvidacijama u Srbiji  – preko 50. 000 ljudi je pobijeno – nakon ulaska partizana i oslobađanja zemlje;
  • čemu i dan danas skrivanje istine o 4.000 pobijenih Sarajlija nakon oslobođenja 1945?

Strah

26. 5. 2022.

Poslije smrti Staljina, Nikita Hruščov drži govor u kojem osuđuje Staljinov teror, kad li usred govora jedan iz publike ga prekinu:

– Bio si Staljinov kolega, zašto ga nisi zaustavio?

Hruščov riknu:

– Ko je to rekao?

Niko se ne javi iz publike. Tišina, muhu da čuješ u letu. A onda Hruščov tihim glasom reče:

– Sada znaš zašto ga nisam zaustavio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *