Loading...
Tragovi zločina

Narcizam malih razlika

Nihad Filipović

Nešto poput narcizma malih razlika: Dragana Čovića kada vidim u medijima, a meni namah u pamet Albert Šper; ono, na oko narcis, a na uho oportunist, paradni nacionalist, sujetna, šund kopija Šperova.

Dobro, ima i nekih odstupanja, npr. naš naci-narcist je, liska kakav već jeste, pristupio partiji i pokretu “buđenju naroda” tek 1994, (kontam, sve je tu – i karijerizam i presvlačenje ćuraka i nije se imalo kuda, biće i osobno uvjerenje), dok Šper u startu demonstrira oportunistički egoizam i 1931. pristupa partiji i “narodnom pokretu”.

Ima još nekih odstupanja, rećemo, evo – sujeta naci Dragana je grandioznija: eno je izmislio i svečanu povelju i grb nepostojećeg aristokratskog roda Čovića, dočim je inteligencija Šperova nedvojbeno superiornija; (valjalo je pred sudom pobjednika u Drugom svjetskom ratu i pred njegovim pravom, izvlačiti se i živ se izvuću, jel'de). Ali, ključno za biografski portret dva narcisa, kao na sliku se poklapa:

  • Šper bio ministar naoružanja i koristio civile Hebreje i ratne zarobljenike u produkciji naoružanja za Hitlerove naciste, a i Čović bio direktor Sokola (vojni kompleks, avio-industrija) – i iz logora, što jedna reče, “kao ćevape naručivao”, civilno “zarobljeno” stanovništvo.
  • Poslije rata suđeno Šperu i on, super-inteligentan liskun kakav jeste bio, na najtežoj mogućoj obtužbi što je, dokazana, nosila smrtnu kaznu, izvuče se s 20 godina robije. Reče ništa nije znao, nogom nikad u koncentracioni kamp nije kročio. A bio najbliži intimus Adolfov, njegov favorit – pa ga metn'o za ministra naoružanja u najkritičnijem momentu po njegovu (Hitlerovu) vlast. Kao ercegovački nacista Dragan 46-7. godina poslije – nikad ni on nogom u logor iz kojeg je dovlačio radnike na prisilni rad nije stupio. 

Jah.

I na Dragana bile nake obtužnice, jedna, dvije, tri … i tamo-vamo, povuci-potegni, u bh. pravu-nepravu kakvo već jeste, vazda se izvuče. Osude ga, ali on se opet, u konačnici, izvuče. I prav-zdrav. Kao Šper, koji se takođe uspio izvući (i to, u postupku neuporedivo pravno superiornijem od bh. šatro prava podkovanog  kriminalnom hobotnicom mita i korupcije).  Ipak, pred smrt, Šper je u memoarima obznanio da je lagao na sudu. Znači, sve znao, a lagao. Valjalo je glavu spašavati.

Kao i naci Dragan – sve znao, ali  još mu nije umirati, pa i dalje laže.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *