Loading...
Na današnji dan

U gaju tom, kukavica kuka

Nihad Filipović

15. 9. 2014.

Ko na javnu političku scenu stupi, ko želi odlučivati o javnim stvarima koje se tiču ne samo njegovog, nego života sviju nas, u slobodnom društvu, legitimno je izložen javnoj kritici i adoriranju, a to podrazumijeva cijeli lingvistički arsenal: od krajnjeg preuveličavanja kvaliteta, do satire i podsmijeha.

U politici je mjera pristojnosti poput linije na sredini puta, što razdvaja laž od istine, činjenice od kvazi činjenica: tu je da nam pomogne u vožnji, ali se u slučaju potrebe može prelaziti; drugačije kazano – poželjno je u politiku unositi etičke sadržaje, ali u politici nema mjesta šupljem sentimentalizmu.

Ako je neko Bubuleja i to registrira već i prosječno načitan um, onda je on Bubuleja; možemo i ljudski je razumljivo sažalijevati takve i pomoći im, ukoliko im je pomoć potrebna u svakodnevnom životu, ali takvi nemaju šta tražiti u politici. Njima najprije, u širem društvenom interesu, treba pomoći da izađu iz politike, jer prisustvom gdje im mjesto nije i radeći ono što ne znaju, takvi nanose teške štete za cijelu zajednicu.

Takvi su kao ljekari koji treba da liječi pacijenta, a nemaju za to potrebno znanje, kao inženjer što prave mostove koji razdvajaju, a ne spajaju obale, kao građevinci što prave zgrade koje i najslabiji potresi ruše.

Eto, pa sada, dobro jutro narode.

15. 9. 2017.

Nekakva Vedrana Sršena, očito junferica u mišljenju, tamo na tačno.net platformi za ekstremno lijeva bušenja pameti, objavila tekstić o rahmetli Divu, pokojnom vrhovniku, a redakcija, uz naslov, pustila eto tu gore fotografiju uz naslov ovog priloga.

Pa se onaj koji zna misliti, a skroman kakav jesam, kontam taj sam, upita: Pa dobo bre tovarišći tačnonetaši, majku vam božiju, je li im neka razlika između drugarice “dame” na slici, jel'de Milka Planinc – učestvovala u organizaciji Blajburškog zločina, i gospođe babe Biljane Plavšić – ničim izazvana, učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu  agresije na sobstvenu državu i zločinu genocida na narod Bošnjaka?

A vrhovnik, baška. Div! Jašta radi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *