Loading...
Na današnji dan

Nezavisni padobranci

Nihad Filipović

1. 9. 2018.

Milorad Dodik i Dragan Čović u Predsjedništvu, uz Putinovu podršku (a oba su ruskom džepu, DoDick definitivno, a ja sam uvjeren i Čović da je poklopljen), uz asistenciju službenog Beograda i Zagreba (gdje je meni, pozicija Zagreba, ako je takva, a izgleda jeste, van pameti) – to je nanovo otvoreno pitanje granica, a to znači obstanka BiH.

Ruski je interes ljuljanje europskog broda svugdje gdje mogu pa i ovdje na periferiji EU interesa; (ovdje u UK se smatra da i iza neuspjelog referenduma u Makedoniji stoji Putinovo muljanje).

Zato je u ovim izborima itekako važno ko ulazi u Predsjedništvo BiH. I zato smatram da je ovo petljanje M. Hadžikadića, a i još nekih parobranaca, vrlo, vrlo nepromišljeno.

Imam neki uvid u dosege tih “nezavisnih” kandidata ovdje u UK. Martin Bell, poznati novinar, dopisnik iz bosanskog rata bio, ušao je vaktile u UK Parlament kao nezavisan zastupnik. I šta je postigao? Ništa. Absolutno ništa..

Na slijedećim izborima nigdje ga nije bilo. Ušao, dok je bio unutra, kao da ga nije ni bilo, jer šta god rekao, kako god iztupio nije imao stranačku podršku iza sebe pa su to bili samo ćorci… I tako, ušao, izašao i nestao.

Sa druge strane, velika imena Labour party koja je tada bila na vlasti, poput svojeglavih – Tonny Benna, Robina Cooka (koji je bio u vladi ministar vanjskih poslova) ili recimo Clare Short, (takođe ministrica u vladi Tonny Bleara) – njihova se čula nadaleko, bili su non-stopu centru medijske pažnje, šta su kazivali imalo je rezonancu jer je dolazilo od partije na vlasti…

Danas to isto vidim kod Torijevaca koji su na vlasti. Ima ih sjede i u vladi, ali su naglašeno kritični spram politike sopstvene stranke. … Hoću da kažem, to su baloni, jeftini populizam lišen realnog izčitavanja političke situacije u BiH je to što radi Hadžikadić, pa i ovi manji kandidati poput Flatara i šta ja znam koje već sve ne. Jer, i kada bi ušao unutra, BIO BI ONEMOGUĆEN, bio bi kao bez ruku.

Van rata, jedini način da se mijenja stanje u BiH je kroz poliztiučki sistem i stranački ustroj.
Uđete unutra, osnujete stranku ili se priključite nekoj već postojećoj jakoj stranci i iznutra nastojite promijeniti stanje duhova.

Sve ostalo je šuplja priča.

TRLA BABA LAN

1. 9. 2021.

Gledam Dragana Mektića i Hekez Zukana kod Senada Hadžifejzovića. Zemljoradnik Mektić, (čast zemlji od koje smo svi), sve nešto tuc-muc, tamo-vamo, i kakio bi i piškio bi, i protiv je Drka i blokade Parlamenta BiH, ali protiv je i Zakona o zabrani negiranja genocida; biva što je Incko morao baš taj nametnuti, što nije ovo, što nije ono… I Bosanac je 100% i za Bukovu je progresivnu i na sreću svih naroda …. Trla baba lan! Čuj, funkcionalna BiH sa tečevinom presuđenog genocida u njedrima.

A Zukan – koji je jel'te, protiv svih tih podjela što ih oličavaju Tri musketira nacionalnih politika u BiH, mudro klima glavom:  – – Ja, ja… progresivna Bukova u funkcionalnoj BiH…

Nije znači samo da je lafo opozicija u Bukovoj na genocidaškim velikosrbskim opijatima, znači – SVE, SVE , ALI NE DIRAJTE NAM BUKOVU GENOCIDNU STEČEVINU, nego je i pozicija i opozicija u Sarajevu, na istom – biva oni su legalisti, ned'o Bog da bi oni šta mimo prava, a Bukova je jelte, legalistički pokrivena u Dejtonu. Pravna stečevina Sunce vam kalajisano!

Ma jašta radi. Pokrivena i kalajisana, kako da ne. … Trla baba lan.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *