Loading...
Na današnji dan

Ha ja viko, ha vo riko

Nihad Filipović

4. 9. 2018.

Što ti je biti rođen na pravom mjestu i znati znanje:

Boris Johnson, bivši UK ministar vanjskih poslova, među ostalim piše i za londonski The Telegraf;

  • po ugovoru 10 sati mjesečno,
  • jedan članak u sedam dana od 1. 100 riječi najmanje,
  • znači 4 članka mjesečno,
  • godišnje za to je plaćen £ 275. 000,
  • što je ekvivalent od £ 2. 291 po satu;

ili: £ 4.80 po jednoj napisanoj riječi.

Trenutno kurs engleska funta – KM je negdje oko 1 : 2.1 i nešto jače.

A ja? Napišem godišnje i više od Borisa. A i bolje pišem. Ali, ha ja viko, ha vo riko.

A love ni na obzorju.

COMMON SENSE

4. 9. 2022.

Englezi (Britanci) imaju tu frazu – common sense, znači – zdrav razum, racionalna procjena i rješenje. Kod Britanaca to podrazumijeva zdravorazumsko, očekivano, pošteno rješenje u konkretnoj situaciji.

Npr. policajajc vas zaustavi zbog nekog, u datim okolnostima minornog prekršaja, i iako po zakonu može da vam odvali kaznu, procjeni da, upravo zbog okolnosti u kojima je prekršaj počinjen, nije pošteno kažnjavati vas. I stoga vam kaže – Pazite. Ne žurite, Smanjite brzinu. Ovaj kraj je pun divljači i u ovim ranim jutarnjim satima česti su incidenti na putu… itd. I ostavi vas nekažnjena. Iako je, držeći se slova zakona, mogao da vam odvali kaznu; (ali to se nikada u tim okolnostima ne dešava, jer, prije svega, common sense diktira policiji da nema smisla u 5.30 ujutro, oktobar mjesec, mrkli mrak u taj vakat, tamo negdje u nekoj provincijalnoj zabiti, gdje u to doba saobraćaja gotovo pa i nema, slati policajca na dežuru.

A u ex YU regionu (slučaj je iz Hrvatske). kada vas policajac zaustavi u 5.20 ujutro, ono mrkli mrak, nikog na cesti, vozite 7o kilometara i sretnete jedno ili niti jedno auto … e to je ta situacije; kažem, zaustavi vas policajac, poznata vam je ta situacija jel'de, ono, iskoči odjednom tamo negdje iz mrklog mraka i kaže – Vozili ste 70. km, na sat, ograničenje je 50 na ovom dijelu. I još vam kaže: – Kazna je do 1.000 kuna i mjesec dana zabrane vožnje kroz Hrvatsku za posjednike internacionalne vozačke dozvole. Šta da radimo?

I dobro da ne duljim, završi se tako što vam, pun razumjevanja za situaciju u kojoj ste se našli, i valjda opredijeljen lokalnim razumijevanjem zdravorazumskog common sense rješenja, kaže: – Dobro, daj nešto i produži.

Eto, meni se desilo. Krenuo rano ujutro ne bi li stigao na vrijeme na avion u Splitu; itd… Dao mu 60-tak kuna… Onako u mraku šta sam zagrabio. Šta ću, bolje i to nego kazna – 1.000 kuna. On i ne gledajući spusti u džep. I ja produžim.

Moj common sense mi kazuje: – Dobro si prošao; iako sam u nastavku puta psovao i policajca i njegov common sense.

A policajčev common sense, kada je vido šta sam mu dao, vjerovatno mu je kazivao: – Ja vidi barabe što mi podvali… Ja da mu pomognem, a on samo 60 kuna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *