Loading...
Sjećanje

Halooo, Paraćin zove

Nihad Filipović

Novak Đoković, koliko god velik u sportu u kome sve što postigneš, postigneš faktički sam, a najveći je, ipak, u životu je mali, i sve u sve – nije svoj.

Začudo je za čovjeka koji je, ipak, što kažu vidio svijet i zna nešto, u kojoj mjeri s njim manipuliraju – od roditelja, preko političara do popova. Čovječe, svjetska je zvijezda, a kao da mrdnuo nije iz šumadijskog blata.

Čovjek je obilježen kulturom u kojoj je formiran, ali je ipak za zvijezdu svjetskog kalibra kakav je on, začuđujući ta vulgarna neprosvijećena aura koji ga prati.

Naravno, sve bi, te i ovo dole, moglo, pa i trebalo,  proći pod privatnost, da nije te manipulacije i korištenja njegovog imena za promociju u krvi kompromitiranih ideja; od čega se on ni ne nastoji ograđivati. Naprotiv, stiče se utisak kao da i sam u tome nalazi neku potvrdu veličine, valjda nacionalne. Iz čega se samo da zaključiti da mu to godi.

Vijest kaže, Đokoviću, nakon devet godina, Milorad Dodik, dodijelio Orden RS:

“Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio je teniseru Novaku Đokoviću Orden Republike Srpske za izuzetan doprinos sportu.

Ovo priznanje Dodik je uručio Đokoviću sinoć na Jahorini, a dodijeljen mu je 2013. godine povodom 9. januara – dana RS, koji je proglašen neustavnim”.

Jadno.

  • Kakva priznanja para-republičice, koja je od civiliziranog svijeta, de facto presuđena zbog genocida nad njenim građanima, Bošnjacima?
  • Šta on, svjetski kalibar sportaša i čovjek koji ipak nije glupan, ima primati ordenja i odlikovanja od prononsirano nečasnog Dodika?
  • Šta se ima slikati sa Vučićem, koji jeste predsjednik njegove države, ali je i tip sa mračnom prošlošću, tip koji je huškao na ubijanje, pozivao na rat, itd.

Kada će se u Srbiji naći neko ime – a on, svjetska zvijezda, bio je najjači kandidat za takvo šta – pa da kaže tim mračnim tipovima u srpskoj politici:

– Ne hvala gospodine predsjedniče, ali meni etika ne dozvoljava primiti takvo priznanje. … Ili, tako nešto slično da kaže.

Hej, kako bi tek to odjeknulo i u Srbiji i u Regionu i u svijetu! Novak ni za dlaku ne bi nakon toga bio manje popularan u Srbiji, a u nebesa bi podigao reputaciju svjetske sportske zvijezde i čovjeka humaniste.

Radi se to u civiliziranom svijetu ljudskih prava i sloboda. To je David Bowie uradio ovdje u UK. Uradio je i George Harison i John Lennon (vratio odlikovanje), i poznati slikar Laurence Stephen Lowry i Stephen Hawking i mnogi iz svijeta show businessa, pa eto i nauke. … Ali, hejjj, đe taj svijet, a đe Srbijica i ravna Šumadija u njoj.

A na drugoj strani, on srpski patriota, novac je sklonio u Monako; što je jak dokaz da nije glup. Njima, a ne Srbiji plaća (ili radije ne plaća) porez.

Haloooo, Paraćin zove!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *