Loading...
Komentari

Tim povodom

Balanser digniteta podpisuje Ugovor o vojnoj pomoći USA Jugoslaviji.

Nihad Filipović

Šta ba OUN i dignitet, biva u blato srozan američkim blokadama kojekakvih anti-izraelskih (a preciznije bi bilo kazati anti-hebrejskih) rezolucija?

Koji, kakav dignitet? Je li taj dignitet srozan izglasavanjem Saudije na čelo neke tamo OUN Komisije za ženska pitanja? (!)

Ili činjenicom da je agencija OUN – UNRWA, zadužena za humanitarnu pomoć Palestincima, natrpana Hamasovim ljudima! Gdje onda hapaju i lovu i pomoć, koju je, u nerazmjernom dijelu, financirana sa strane USA.

Slušaj ‘vamo, slušaj dobro – nikada ga nisu ni imali. Taj biva dignitet. OUN je organizacija pet velikih sila (stalne članice Savjet sigurnosti – SS, s pravom veta) formirana nakon Drugog. svjetskog rata da održava tada ustrojeni svjetski poredak; sa ubacivanjem zvijezda repatica unutra, tj, nestalnih članica SS. I to je to. Kapak. Tu, u rasponu njihovih interesa počinje i završava, dignitet OUN.

Tako se to “odmotava” u historijskom retrovizoru. Pa kaže: tako je Amerika spasila Tita i Jugoslaviju nakon Rezolucije Informbiroa, ubacivanjem Jugoslavije u SS formaciju OUN, obezbjeđujući im tako i političku podršku, pored financijskog, ekonomskog i vojnog potdkrpavanja; (pakt sa Nato članicama Grčkom i Turskom, tipa napadnuta jedna država, napadnut NATO).

Eto, spasila USA Jugoslaviju 1948. na 1953, a bombardirala Srbiju 1999. Jel'te?

Đe tu dignitet, majku vam božiju, reče pokojni pokojni Balanser digniteta, okrenu se u grobu i nastavi snivati snove pravednika

Dobro, bilo, prošlo, ali ima ih što pamte.

Nego Tuđman, biva bio “mudar” kada je izražavao skepsu povodom NATO (čitaj američkog) bombardiranja Srbije. Kao nije to OUN odobrio, opasan je to presedan… itd. Vidio “mudrac” unaprijed šta se može desiti nakon što je NATO, bez odluke (!) OUN i SS krenuo da zaustavi, poslije “slučaja” Bosna, novu genocidnu kampanju kasapina Miloševića i tog režima, ovaj put na Kosovu. Pa je ovo danas s Ukrainom, potvrda mudrosti “genijalnog” krivoustog kameleona: kada može USA i NATO, može i Rusija (i Bjelorusija).

Niđe veze, sem u dvoličnosti, u pokvarenosti uma i manjku etičnosti.

Jes’, mudar bio komunistički kameleon, sam s rukama do laktova u krvi bosanskih ljudi, nakon što je s UZP kolegom paktirao u agresiji na RBiH, pa mu se trtica skupila na NATO kažnjavanje kolege mu kasapina i kameleona Miloševića – biva nije mudro napadati Srbiju bez odluke OUN i mimo SS. Kao da SS formacija OUN odlučuje hoće li ili neće neka država ili vojna asocijacija u rat, hoće li na silu silom i hoće i uopće ili neće potezati silu. Itd.

Nego, zamutiš, pa u mutnom, kukicom “digniteta”, public relation promidžbom, preko tvoje dalekozornice, sunce vam žeženo, preko tvoje štampe i tiska, štampaš, tiskaš i loviš kojekakve ribice “digniteta”.

Slušaj ‘vamo, slušaj dobro, da ne bi ponavljali razred i historiju.

Svijet je globalno selo, u najmanjem još od prvog satelitskog prenosa The Beatles pjesmice – All we want is love! To je bila ta artikulacija digniteta imaginarne svjetske zajednice ljudi.  To, a OUN i SS su u najdobronamjernijem mišljenju, tek satira. I to im je kompliment.

https://youtu.be/bsYXDWvkjUQ

USA, kao i svaka država, u spoljnoj politici promovira njihov interes, ali je u toj OUN SS formaciji, taj zapadni blok država, kakve su – takve su – UK, USA, Francuska – to su Baje, reprezenti, kakvog-takvog, ali demokratskog i slobodnog svijet ljudskih prava i sloboda, što se bori za održavanje dogovorenog ustroja i reda, i – o da, ako baš hoćete, kazat ću – digniteta.

Tako da, evo na hebrejskom pitanju, biti sam, mimo “digniteta” OUN – neka ba Meše i njegovih fraza o pogubnosti samoće, rahmet mu, mada je bez digniteta prevrtao ćurke – ali nema mišljenja bez samoće. A biti sam, u tom društvu kakve su OUN i te SS njegove formacije – jeste znak. Pored puta.

Jer, Hebreji su vazda kroz historiju bivali sami; proganjani i ubijani, a održali se. Hvala Bogu da konačno imaju nekog u podržci.

Znak je to. Dakako nego znak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *