Loading...
Satire šumske

Handrljana ostarjelog vučića

Mrtva priroda – Dva vučića, ulje na platnu, cc. 1995. na 1992. B. C.

Nihad Filipović

12. 4. 2022.

Na desetine, što duljih, što kraćih tekstova, eseja, članaka, komentara na internet portalima, na fejs psihijatriji i objava na zidu psihijatrijske ćenife, objavih na temu Tito po drugi put među Bošnjacima (Bosancima) – i sve je, jasno, uzalud bilo. Ono, uz vjetar, jel'de?

Velju:

– Očituj se.

A kada se očitujem, velju:

Hadrljaj ti koliko ti drago, ja to ne čitam i ne dižem rep preminulom vuku.

Kvadratura kruga; krug zatvoren – nema dalje! Pravo mi i bilo: kto, tko, a i ko poizpravljao Krive Drine, svaka mu dala.

Ne prigovaram, nečitanje općenito i specifično šta nam se u RAM mišljenja i kvazi-mišljenja ne uklapa, dio je folklora (znači kulture) u brdovitoj Bosnici. No samo kažem – tipovi  sve lekcije iz titoističke indoktrinacije odličnim položili – od kamuflaže do zavođenja velikim riječima – a ništa ne razumiju; pa se natalantali humano Golo-otočki hrakati. A ne znaju da meni nije do mrtvog vuka, no do ideje iza koje se krio vrebajući. I do vučića mi je, što nastavljaju na istom tragu njuškati žrtvu i dan danas.

Dakle, o fenomenu titoizma u duhu Bošnjaka (Bosanaca) i šire, napisao sam, među ostalim “objedama” i slijedeće: Zig Heil, Kratki demokratski fitilji titoizma, Kruha i igara ili Brzi odgovori na teška pitanja, Tito po drugi put među Jugoslavenima, Go suckers go, Sunce li vam žeženo, Tito je dio problema, ne solucija, Nako, nešto kontam, Ista je to banda, Ustaj Tito, ako Boga znadeš, kerove priveži, Od Kulina bana do Titinjeh dana (tu sam ga skoro pa kao Balašević i Čolić Zdravko opjevao, na moju bruku), pa Anatomija jednog stanja, Prepoznavanje bošnjaštva (odjeljak o Titu – Tito za početnike), pregršt objava na psihijatriji pod skupnim nazivom J. B. Tito Reloaded, pa evo i skoro članak – Sliku tvoju ljubim, šapćem tvoje ime… itd.

I sve džaba.

Samo ti handrljaj, javljaju se ispod repa preminulog vuka, ostarjeli vučići. –  Tebe treba na psihijatriju; (a ja se već javljam s psihijatrije pacijentima). Nema ba toga danas, danas je drugo!

Jeste drugo, kako nije; što reče advokat Ante Nobilo, misleći na hrvatske prilike:

Sve je to SKJ odnoso SKH.

– A HDZ, pita novinarka?

– HDZ je desno krilo SKJ odnosno SKH. A SDP je lijevo.

Pa kada je tako među nacionalno neuzporedivo osvješćenijim Hrvatima, kojim su se Titin general i kamarila  titića prošvercovao kao lider i jezgro nacionalne (kontra)revolucije, možete misliti kako je u nacionalno i politički zapuštenom mišljenju i praksi Bošnjaka.

Nejse.

Amin, Amen i auf bre noga od meneka ‘vako handrljavog!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *