Loading...
FilosofijaKomentariKulturaPolitikaSvijetVijesti

Solberg o pisanju Listhaug: ”Bitno je držati se suštine slučaja o kome se diskutuje”.

© Tore MeekNTB scanpix

Solberg om Listhaug-innlegg: – Saklig diskusjon hadde vært å 0foretrekke

(Izvor NTB – 19.06.2018)

(preveo/piše-Sanjin Salahović)

Solberg o pisanju Listhaug:  “Bitno je držati se suštine slučaja o kome se diskutuje”.

(Prim.prev.- U originalu citat pod navodnicima glasi: ”Saklig diskusjon hadde vært å foretrekke”. Norveški jezik odražava pragmatičnost norveškog mentaliteta i voli graditi riječi koje je teško naći kod nas. Takav je slučaj sa pridjevom ”saklig” nastalim od imenice ”sak” (slučaj) i referira na potrebu da se drži slučaja, brine o njegovom kontekstu  i ne izlazi iz njega. Na našem bi doslovan prevod bio pridjev:”slučajan” (Vær saklig – budi slučajan/drži se slučaja), ali ”slučajnost”  u našem jeziku ima potpuno drugačije, suprotno značenje. Pridjev “saklig” (saklighet-imenica) je pozicioniran centralno u mentalitetu i prostoru norveškog javnog mišljenja i komunikacije te čini kulturno neprihvatljivim širenje prostora argumentaciji izvan onoga predviđenog za sam slučaj o kome se govori i njegovog konteksta. Nama to može izgledati nepristojno jer kod nas se često u dijalogu traži širi smisao i tumačenja idu izvan okvira samog slučaja, a kontekst gubi važnost u generalizaciji. No u Norveškoj to nije slučaj. I taj njihov običaj pokriva možda dobro jedna izreka koju oni često vole reći razmišljajući o svojim obavezama i izazovima u životu, baš kao i kada osjete da u komunikaciji bivaju izgurani iz ”saklighet” – fokusa na ono o čemu se govori – ”en ting om gangen” ili u doslovnom prevodu:”Jedna stvar u datom trenutku”. Naše poznato:”Jedno po jedno”! Generalno to čini da naši ljudi, prije nego upoznaju društvo, doživljavaju Norvežane ograničenim (poređenje sa A4 formatom papira) u slobodi misli u dijalogu što s jedne strane može biti tačno. Takav pristup čini ih jako pazljivima i uzdržanima, sa dojmom pretjerane jednostavnosti. Pogotovo kada osjete da razgovaraju s onima koji vole “slobodniji” proces mišljenja u kome se može odjednom ”držati više loptica u zraku”. Često onih koje referiraju na osjećanja i odvlače kapacitet racionalnosti. Ali ta im osobina daje nevjerovatnu mogućnost dogovaranja i pragmatičnosti u rješavanju nesuglasica. Zato imaju jako nizak nivo konflikta u jeziku. Kao mentalitet oni ne vole konflikt i ako okrenemo ovo promišljanje naglavačke možda se može reći da je diktat ”slučajnosti” (”saklighet” – opsjednutost slučajem o kome se govori) možda i proizvod, pronalazak kulture koja je, sa svojom protestantskom jednostavnoscu, u uslovima surove prirode sjevera, morala pronaći sredstva efektivne i konstruktivne komunikacije potrebne preživljavanju.)

Na upit o događajima oko izjave Sylvi Listhaug (Frp – Partija napretka) o slučaju vezanom za stare ljude, odgovara premijer Erna Solberg (H – desnica) da ona preferira ”saklig” diskusiju koja je fokusirana na dati slučaj. Bivši ministar pravde Sylvi Listhaug (Frp) je doživjela kritiku nakon svog pisanja na FB o zatvaranju jednog staračkog doma u Oslu. ”Ap (Radnička partija) i gradska skupština u Oslu izbacili su starce iz St. Halvard staračkog doma. Stićenici doma i njihova rodbina plaču. Sada se dom koristi za prenoćiste Romima! Zar ih nije stid?”, napisala je Listhaug.

Premijerka je u ponedeljak bila suočena sa kritikom svoga bivšeg ministra pravde.

”Mislim da nam treba debata manje fokusirana na konflikt, a više (”saklig”) retorika fokusirana na sami slučaj o kome se govori u norveškom političkom prostoru. To je možda dosadnije, ali je važno za debatu u budućnosti. Ja mislim da bi, u budućnosti, svi trebali u srcu zapisati potrebu da podignemo (”saklighet”) nivo fokusa na sam slučaj o kome govorimo u datom trenutku”, rekla je Solberg kako prenosi Aftenposten. ”Ovo nije prvi put da se optužbe i čudne tvrdnje upućuju meni od strane norveških medija, komentatora i drugih koji diktiraju shvatanje. Ja nisam žena koja šuti i ne mislim ni biti”, piše Listhaug u jednom mail-u poslanom NTB (Norveśki telegramski biro) i mnogim drugim medijima.

Solberg misli da Listhaug nije jedina koja ne doprinosi ”saklighet”.

”Ona nije jedina u norveškoj politici koja ne doprinosi ovdje. Mnogo je i drugih koji to ne čine i izbjegavaju kontekst u slučaju o kome govore kao i rezultate koji proističu iz toga”, kaže ona.

Vezani članci

http://bosanskipogledi.com/2018/06/16/ona-je-to-morala-znati/

http://bosanskipogledi.com/2018/06/18/sylvi-listhaug-šuti-o-optužbama/

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *