Loading...
PolitikaVijesti

JESTE, BEOGRADE, KRIV SI I IZVINI SE: Izložba “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH otvorena u „prestonici“

Ilustracija: BHRT/Historijski muzej BiH.

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godine.

A combination photo shows a woman standing in the destroyed National Library hall after shelling in the besieged Bosnian capital of Sarajevo on August 26, 1992 (bottom), and the same hall after its renovation on May 8, 2014. REUTERS/Hidajet Delic (bottom)/Dado Ruvic

Foto: Arhiv

Izložba “Opkoljeno Sarajevo” govori o životu građana u periodu opsade – o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živjeli bez struje, vode i grijanja.

Ova postavka prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gdje i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život…

Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. U stvaranju izložbe su učestvovali i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i dijeljenjem svojih ratnih priča i sjećanja.

Izložba je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Fonda za humanitarno pravo, a biće otvorena do 6. oktobra 2018. godine.

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva održaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, 4. oktobra biće organizovana projekcija filma “Opsada” francuskog novinara Remyja Ourdana, kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, dok je promocija knjige “Some Kind of Justice – The ICTY's Impact in Bosnia and Serbia” planirana za 5. oktobar.

Izvor: (SB/BHRT)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *