Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Predsjednici Mijanmara oduzeto počasno državljanstvo Kanade, bosanska organizacija doprinijela ovoj odluci

Featured image: timesheadline.com

srijeda 3. oktobar 2018.

Aung Suu Kyi, liderka Mijanmara, izgubila je definitivno počasno državljanstvo Kanade. Oba doma parlamenta su jednoglasno odlučila. IGK je aktivno učestvovao u ovoj važnoj akciji.

Prvo je Zastupnički dom parlamenta jednoglasno odlučio tako zbog njene uloge u zločinima protiv Rohinja muslimana, a jučer, 02. 10. je također jednoglasno odlučio i Senat.

Počasnu titulu Suu Kyi dobila je 2007. godine, u vrijeme kada ju je vojna hunta Mijanmara držala u višegodišnjem kućnom pritvoru. Uporna nastojanja Zapada da se ona oslobodi urodila su plodom i ona je efektivno postala šef države. No, ubrzo se pokazala kao islamofobična i netolerantna osoba koja je čak i ohrabrivala zločine protiv muslimana. Njena islamofobija otišla je toliko daleko da je napravila svjetski skandal nakon intervjua za britanski javni servis BBC. Ona je prethodno pristala na intervju za tu radio i TV mrežu.

Nakon što je završila nimalo ugodan razgovor u kojem je problematiziran i njen odnos prema Rohinjama, Suu Kyi je ljutito izašla iz studija. Bila je toliko uzrujana pitanjima, da je zaboravila da sa sobom nosi mikrofon. Uređaj je zabilježio da je svojoj saradnici ljutito rekla da ne bi, da je znala da će je intervjuirati muslimanka, nikada pristala na intervju. To je izazvalo svjetsko ogorčenje i Suu Kyi i je došla u situaciju da i Nobelov komitet mora razmotriti oduzimanje nagrade za mir koju je dobila u vrijeme dok je bila u kućnom pritvoru.

Nastavit ćemo podržavati Rohinje pružajući im humanitarnu pomoć, sankcionirajući mijanmarske generale i zahtijevajući da odgovorni za zločine budu izvedeni pred međunarodnu pravdu – izjavio je portparol kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Adam Austen. Više od 700.000 Rohinja muslimana protjerano je iz svojih domova. Za Kanadu je to, kao i izvještaji o kasapljenjima desetina hiljada ljudi, žena i djece, dokaz da je nad njima u toku genocid koji Suu Kyi ne osuđuje niti suzbija.

Kanada je do sada dala samo pet počasnih državljanstava. Dobitnici su i Dalaj Lama, te Nelson Mendela.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zajedno sa drugim institucijama u Kanadi bio dio procesa lobiranja za oduzimanje počasnog kanadskog državljanstva osobi koja ga ne zaslužuje.

Direktor IGK akademik Emir Ramić se zahvalio Kanadi na još jednoj pobjedi istine i pravde. Kanada ostaje svijetli primjer u svijetu da je moguća uspješna borba protiv negatora genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina. Ovo nije prvi put da IGK reaguju na teška kršenja ljudskih prava širom svijeta, a posebno u BiH. Hrabar i uporan angažman IGK nije ostao neprimjećen, posebno u Kanadi gdje je tamošnja vlast upoznata sa razmjerama zločina i kršenja ljudskih prava na različitim mjestima u svijetu. IGK vrši ulogu koju bi trebali da rade mnogi i u BiH, posebno u vremenu negiranja genocida, falsifikata sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica i lažnih vijesti koje kreiraju čitavi timovi stručnjaka u cilju u zbunjivanja javnosti.

Reakcija iz vrha kanadske države pokazatelj je da IGK radi odličan posao, zaključio je akademik Ramić.

Izvor: OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *