Loading...
HistorijaPolitika

Staljinove čistke – misterija za mlade Ruse

Imidž: The Times

Preveo: Sanjin Salahović

Predsjednik Putin radi na obnovi Staljinovog imidža, usredsređujući se na njegovu borbu protiv nacista, a ne na njegov Veliki teror, u kojem je ubijeno 20 miliona ljudi.
(David Mdzinarishvili/REUTERS)

?

Moskva

Najnovija istraživanja pokazuju da skoro polovina mladih Rusa ne zna ništa o Staljinovim čistkama. Jedan proces restauracije reputacije sovjetskog despota je u toku u ruskom društvu pod vođstvom predsjednika Putina. Procjenjuje se da je tokom Staljinove vladavine u Sovjetskom savezu u masovnim sudskim procesima ili radnim logorima ubijeno više od 20 miliona ljudi.

Pa opet 47% Rusa u dobi između 18 i 24 godina, izjavljuje u istraživanju izvedenom po narudžbi države, da prvi put čuju za Staljinovu političku represiju. Brojke su u izrazitom kontrastu u odnosu na generalno 80 % svjesnosti o Staljinovim zločinima kod cjelokupnog stanovništva. Više od trećine upitanih pomenulo je da su u porodici imali žrtve Staljinovog terora. Sam Staljin je osuđen nakon smrti od strane svojih nasljednika u sovjetskoj vlasti, ali mu je reputacija porasla nakon dolaska na vlast bivšeg KGB-ovog  oficira Vladimira Putina 2000 god.

On je predstavio prošle godine masivni “Zid tuge” – monument u spomen žrtvama čistki u Moskvi, ali kritičari kažu da on u biti ignoriše nedaće Staljinove vladavine stavljajući umjesto toga, naglasak na njegovo vođstvo u obračunu sa nacističkom Njemačkom. Putin je optužio Zapad da koristi pretjerano demoniziranje Staljina kao oružje protiv Rusije. Biste i portreti diktatora, nekada tabu, danas se ponovo pojavljuju po cijeloj Rusiji, dok ga knjige, izdate pod pokroviteljstvom države, opisuju kao “efektivnog lidera i upravljača”. Prošle godine su Rusi proglasili Staljina za “osobu najizraženije posebnosti” u svjetskoj historiji. Anketa je izvršena od strane Levada centra za ispitivanje javnog mnijenja u Moskvi. Rusija je osudila “Staljinovu smrt”, crnu komediju autora Armando Iannucci-a, javno je nazvavši “odvratnom” i “uvrijedljivom”.

Roman Romanov, upravnik moskovskog “Gulag muzeja” kaže: “Ništa se više ne može naći o Staljinovim čistkama u oficijelnim knjigama obrazovnoga sistema. Sve je prepušteno individualnim naporima učitelja i njihovoj volji hoće li ili ne prenijeti učenicima saznanja o njegovim nedjelima. Ali mnoga djeca prolaze kompletan nastavni vijek bez ikakvih saznanja o tome ukoliko im roditelji i članovi familije ne prenesu svoja saznanja. Neki građanski aktivisti pokušavaju da obrazuju mlade Ruse na temu Staljinovog velikog terora. Laički ustanovljen projekat “Zadnja adresa” ima za cilj da postavi hiljade plaketa, oznaka, na domove po cijeloj Rusiji kao znak pomena na tiranove žrtve.” (Marc Bennetts, Moscow, October 8 2018, The Times)

Povezani članci:

http://bosanskipogledi.com/2018/06/19/iznenadna-smrt-ruskog-pozorisnog-rezisera-mihaila-ugarova-nakon-sto-je-rezirao-predstavu-o-advokatu-za-borbu-protiv-korupcije-sergej-magnickom/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *