Loading...
PolitikaSvijetVijesti

Prioritet ruskih trolova u Velikoj Britaniji izazivanje mržnje prema Islamu

Fabrika trolova u Sankt Peterburgu bombardovala je Veliku Britaniju milionima islamofobičnih poruka
ANTON VAGANOV / TASS / GETTY IMAGES


Lucy Fisher: Viši politički korenspondent za odbranu

1. novembar 2018, The Times
Prevela i obradila: Amna Dumpor


Kako istraživanja ukazuju, podsticanje podjela na razini mišljenja o Islamu – primarna je taktika ruskih trolova koji su targetovali Veliku Britaniju putem Tvitera. Tvitovi o Islamu su uveliko prevazišli broj tvitova o Brexit-u, a takođe su se i više djelili. Analiza je otkrila da je devet miliona tvitova proizvedeno sa strane njihovog izvorišta – fabrike trolova u Sankt Peterburgu.

Prošlog mjeseca Tviter je objavio skup podataka o tvitovima objavljenih sa 3.841 blokiranih računa, povezanih sa ozloglašenom Internetskom istraživačkom agencijom. Prve istrage istakle su rasprostranjenost poruka za pro-Leave (izlazak iz EU), uključujući i pojačanu koordiniranu propagandu na dan glasanja 2016. godine. Međutim, Demos, višestranački (objedinjujući) britanski think-tank, otkrio je da su se poruke koje su se najčešće djelile, prvenstveno odnosile na Islam i podsticanje islamofobije.
Tviter računi ruskih trolova sa najvećim brojem sljedbenika najvjerovatnije su se fokusirati na Islam, istakao je think- tank, naglašavajući da je broj tvitova vezanih za Veliku Britaniju koji je poslat sa ovih računa, mnogo veći nego što je ranije procjenjeno.

Studija je takođe otkrila kako je istinska pozadina djelovanja ovih računa bila “kamuflirana” u prvim godinama nakon njihovog stvaranja 2011. godine. Tvitovi su isprva bili prvenstveno o fitnesu i vježbanju i djelili su glavne vijesti u pokušaju da izgledaju autentično. Mnoga njihova mjesta su automatizovana.

Trolovi su pokazali manju vidljivost tokom Brexit-a u 2016. godini, ali znatno veću vidljivost tokom terorističkih napada u Londonu. Demos je pronašao “udice” u postovima ruskih trolova koji su se dijelili nakon tri teroristička napada u Britaniji. Nakon napada u Westminsteru, u martu prošle godine, trolovi su objavili 815 poruka koje su bile podjeljene 32.500 puta. Nakon bombardovanja u Manchester areni, dva mjeseca kasnije objavljeno je 156 tvitova koji su bili podjeljeni 5.674 puta. Nakon napada na London Bridge-u, u junu prošle godine, 544 tvitova je imalo 60.325 akcija.

Analiza deset najučestalijih tvitova između marta i juna prošle godine otkrila je fokus na Islam. Oni su na primjer uključivali objavu “Podsjetnik: gradonačelnik Londona Sadiq Khan je bio advokat za teroristu Zakarias Moussaoui  11. septembra i imao je veze sa islamističkim pokretom širom svijeta”, koji su bili retvitovani 13.530 puta. Objavio ga je @TEN_GOP, račun koji je lažno predstavljao republikanske pristalice u Tenesiju.
Tužba o Moussaoui bila je tačna i karakteristična za ” pokušaj lažnog implicifiranja drugih izvora vijesti i učestvovanja u razgovorima oko islama”, a rijetko. . . da šire “lažne vesti” ili da “utiču na izborni nivo “, navodi se u studiji.

Alex Krasodomski-Jones, iz Demosa, kaže: “Neprijateljski akteri su identifikovali onlajn vijesti i medije kao slabu tačku u našim demokratijama, i to saznanje im je otvorilo prozor oportunizma kojeg su mogli da učinkovito iskoriste i eksploatišu. To pokazuje da smo mi kao društvo najranjiviji u vremenu tragedija i izljeva bijesa, i da tada najlakše padamo na laži i dezinformacije, jer su njihove operacije upravo tada bile najuspješnije.”
Demos je ukupno analizirao devet miliona tvitova ruskih trolova koje je objavio Tviter, od kojih je 3,1 miliona bilo na engleskom jeziku, a 83,000 u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tvitovi sa britanskim vezama imali su 222.000 akcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *