Loading...
Komentari

Putinova teška godina

Piše: Astrid Meland, Norveški dnevnik Verdens Gang (VG)
Preveo: Sanjin Salahović

Putin nije morao lažirati izbor. Bio je dovoljno popularan. Ali nakon što je započeo novi predsjednički mandat, problemi su se samo gomilali. ”Rusiji odlično ide”, bila je poruka predsjednika Vladimira Putina (66) na njegovoj polugodišnjoj press konferenciji. Govorio je o blagostanju, niskoj nezaposlenosti i rastu plaća i penzija.
U martu ove godine ponovo je izabran sa 76 % glasova. I to što je režim mutljao nije bilo potrebe. Putin je bio zbilja popularan. Ali od proljeća, sve je krenulo silaznom putanjom.

Putin je morao izdržati bolne situacije nakon što su Rusi uhvaćeni na djelu pri hakiranju Haag-a. Ruski agenti su otkriveni u svom pokušaju da pobiju familiju Srkipal, sa nespretnim objašnjenjima nakon toga.
Pored toga, Moskva je izgubila moć nad Ukrajinskom crkvom. Lokalni izbori u septembru također nisu dobro prošli. Rat u Ukrajini je jeko skup, Rusi većinom, žele prijateljstvo sa Ukrajincima. A povrh svega, internacionalne sankcije.
Ali osnovni razlog za pad populariteta Putina je njegova veoma nepopularna penziona reforma. I ako penzije odu gore za vrijednost litre mlijeka ili dva, povećanja cijena je ipak pojedu. A Putin je još drastično povisio penzionu dob.
Plate također idu dole kako piše opozicioni list Meduza koja provjerava istinitost Putinovih izjava.

A konferencija za štampu je, kao i obično, bila jedna čudna seansa. Šminkom ukočeni novinari koji su dobili tu čast da budu poslani na zadatak, držali su plakate na kojima je pisalo: ”Volimo te Putine”. Jedna je žena imala plakat sa do pasa golim predsjednikom.

Hinjeno skrivana kritička pitanja režimskih medija, u stvarnosti su bila poslana i provjerena sedmicama prije. Sve je iscenirano da izgleda kao prava press konferencija što je Putinov portparol Dmitrij Peskov, na svoj način, potvrdio rekavši unaprijed da on smatra da ništa neće biti orkestrirano. Probleme je Putin izvrtao riječima – Krim nije bio anektiran jer su lokalni stanovnici sami glasali za promjene, kazao je predsjednik. Skoro čovjek da pomisli da nije trebalo slati ruske vojnike. A pucnjava u Kertsj tjesnacu, kada su Rusi napali i zarobili Ukrajince, objasnio je kao ”provokaciju od strane Ukrajine koja je svoje ljude poslala da ginu”. Putin smatra da se tu radi o predsjedniku Ukrajine koji hoće da poveća svoju popularnost prije izbora sljedeće godine.

Prije četiri godine, okupacija Krima je učinila Ruse ponosnima. Nije više tako.  Postoji nesrazmjer između ambicija Rusije i njenih stvarnih sposobnosti, posebno u ekonomskom i vojnom pogledu. ”Rusi uvijek gledaju na sebe kao na veliku naciju, ali nedostaje im resursa da to i dokažu”, kaže ruski novinar Maxim Trudolyubov prilikom nedavne posjete Oslu. On smatra da se ruske vođe bore u kategoriji iznad svoje klase i da se dovijaju na sve moguće načine da to čine i to je u biti opis Putinovih ratnih doživljaja u zadnjih 10-15 godina. Ali možda je ipak sve u redu. Putin sjedi na vlasti skoro dvadeset godina. Mnogi ljudi oko njega su skoro sedamdeset godina stari. Skoro cijela ekonomija je kontrolirana od stalno rastuće i nepredvidljive države. Kapitalizam to više nije. Vidimo mnogo od toga što je vodilo u kolaps Sovjetskog Saveza.

– U pitanju je niz kriza koje po sebi nisu opasne, ali stvaraju pritisak, kaže Trudolyubov i upućuje na to da Putin sjedi na vlasti duže od Brežnjeva, a uskoro i od Staljina. Slobodni ruski novinar, nastanjen u USA, smatra da je Putin prošao fazu u kojoj je pokušavao držati status quo. Sada se napinje da zadrži što ima. Četverosatna press konferecija ilustrira koliki je put prešao da bi došao tu gdje je sad.

–Kažete da bi patriotizam trebao biti naša nacionalna ideja?! Šta na primjer da ga stavimo u Ustav?, predlaže novinar iz lokalne TV stanice sa Urala. I sam Putin je pomislio da je ulagivanje otišlo predaleko. Ali flertovanje Katarine, novinarke jedne druge lokalne TV stanice, mu se dopalo.

– Kako vaše zdravlje, kako se osjećate? Svi su zauzeti sobom i svojim stvarima. Niko se ne brine o vama. Trebate li i vi pomoć, upitala je ona.

– Oh, Katja, uzdahnu predsjednik flertujući i doda da o tome mogu pričati kasnije.

Pokušaj da se napravi stvarna konferencija za novinare u Moskvi je propao zato jer nema novinarstva više. Jer prvo što je Putin učinio kad je uzeo vlast jeste kontrola nad TV. Tako uvijek počinju antiliberali. Osvajaju medije.
U isto vrijeme, u Oslu, hvalila se, na pres konferenciji, premijerka Erna Soleberg sa svojim polugodištem. Ali morala je govoriti i o svojim nedaćama i propustima; MeToo skandalima, poličkoj buci i svađi. Niko nije padao na njen šarm ili je pitao za zdravlje.

Jedino što su ona i Putin imali zajedno jesu dobro manikirani nokti na rukama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *