Loading...
Vijesti

Kineska “Kraljica slonovače” osuđena na 15 godina zatvora u Tanzaniji

Foto: CNN

Prilog pripremila: Amna Dumpor

Ugledna kineska biznismenka poznata kao “kraljica slonovače”, osuđena je u utorak 19. februara od strane tanzanijskog suda na 15 godina zatvora, zbog krijumčarenja u Aziju više od 350 kljova od slonova, težine gotovo 2 tone.
Optužnica protiv Yang Feng Glan skupa sa još dva Tanzanijca, podignuta je u oktobru 2015. godine, pod sumnjom da su u periodu od 2000. do 2004. godine prokrijumčarili 860 komada slonovače, u vrijednosti od 13 milijardi šilinga (5,6 miliona dolara). Sve troje su odbili optužbe.

Policijski izvori kažu da je Yang, 69, živjela u Tanzaniji od 1970-ih i da je bila generalni sekretar kinesko-afričkog poslovnog savjeta. Tečno govori svahili jezik i posjeduje popularni kineski restoran u Dar es Salamu.

Sudija Kisutu Huruma Shaidi osudio je Yang, Saliviusa Matemba i Manasea Philemona, svakog na po 15 godina zatvora, za vođenje organizirane kriminalne bande. Shaidi sud im je naredio da plate, ili dvostruku tržišnu vrijednost slonovskih kljova, ili da se suoče sa još dvije godine zatvora. U sudskim dokumentima, tužioci su rekli da je Yang “svjesno organizirala, upravljala i finansirala kriminalni reket sakupljanjem, transportacijom ili izvozom i prodajom vladinih trofeja”, ukupne težine 1.889 tona.

Konzervativci su pozdravili presudu tanzanijskog suda, rekavši da je to dokaz ozbiljnosti vlade u borbi protiv krivolova divljih životinja, ali nisu bili zadovoljni sa dužinom kazne.

„(To) nije dovoljna kazna za zločine koje je počinila, jer je odgovorna za krivolov na hiljade slonova u Tanzaniji“, rekao je Amani Ngusaru, direktor WWF-a za Reuters. “Ona je rukovodila mrežom koja je ubila na hiljade slonova.”

Prema popisu iz 2015. godine, populacija slonova u Tanzaniji se smanjila sa 110.000 u 2009. na nešto više od 43.000 u 2014., za što su konzervacijske grupe okrivljavale krivolov na industrijskom nivou.

Potražnja za slonovačom iz azijskih zemalja poput Kine i Vijetnama, gdje se ista prerađuje i od nje prave dragulji i razni ukrasi, dovela je do porasta krivolova širom Afrike.

U martu 2016., tanzanijski sud je osudio dvojicu Kineza na po 35 godina zatvora zbog krijumčarenja slonovače, dok je u decembru 2015. drugi sud osudio četiri Kineza na po 20 godina zatvora zbog krijumčarenja rogova od nosoroga.

Yang se trenutno nalazi pod strogim nadzorom u zatvoru Ukonga u Dar es Salamu, gdje se očekuje da će odslužiti zatvorsku kaznu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *