Loading...
ObrazovanjePrirodaUmjetnost

Kraljica cvijeća: Legenda o plavoj ruži

Prilog pripremila: Amna Dumpor

Ruža se smatra kraljicom cvijeća. Grci su vjerovali da je ružu stvorila Afrodita, boginja ljubavi. Rimljani su ih doživljavali kao simbol ljepote i ljubavi. Njihova aroma i izgled su bez sumnje romantični, njihov miris je neodoljiv.

U svijetu postoji preko 150 vrsta ruža i na hiljade varijacija i hibridnih vrsta. Njihova imena su skoro jednako lijepa kao i same ruže. 

Ruže se mogu naći u umjetnosti i književnosti; njihov magični pandan poznat je kao plava ruža. Ona je tajanstvena, nedostižna, spominje se u legendi i nemoguće je pronaći.

Plava ruža

Plava ruža ne postoji. Pigment koji daje cvijeću plavu boju “delphinidin”, nije prisutan u ružama. Ipak, krajnja želja je da se plava ruža pronađe ili posjeduje. Možda zato što je ljudska priroda takva da želi imati ono što je nedostižno. Plave ruže su prikazane u umjetnosti i opisane u legendama, bajkama i mitovima. Plava ruža se spominje i u “Rimski-Korsakovoj bajkovitoj operi,“ Sadko ”. U arapskim večerima, magovi su pretvarali ruže u plavo. Bilo je tvrdnji da je plava ruža pronađena u baštama tokom historije. U trinaestom stoljeću, arapski botaničar Ibn el-Awam naveo je plavu ružu među ostalim ćvijećem u svom vrtu. Ruža nikada nije pronađena, niti je njegova tvrdnja potvrđena. Moderni naučnici misle da je možda pogriješio i zamjenio oblik Hibiscus Syriacus-a “Rose of Sharon”, za plavu. “

Najbliže plavoj, među ružama, je ljubičasta ili lavandina ruža. Naročito kada počinje da tamni, njena boja postane jasna poput jorgovana.

Legenda o Plavoj ruži

U kineskom folkloru postoji legenda koja simbolizira iskrenost i postizanje nemogućeg. Poznata je kao Legenda o Plavoj ruži.

Careva kćerka je trebala da se uda i car joj je dozvolio da ima jedan zahtjev za svoje prosce. Rekla je da će se udati za čovjeka koji joj donese plavu ružu. To je obeshrabrilo mnoge koji su tražili njenu ruku u braku, ali su neki prosci bili pod svaku cijenu odlučni da je osvoje. Jedan od prosaca, trgovac, je platio cvjećara da mu da obojenu ružu. Kada je predstavio ružu princezi, boja joj je kapnula na ruku. “Ovo nije plava ruža, neću se udati za tebe”, odgovorila je. Drugi prosac je naredio rukotvorcu u svom selu da mu izradi plavu ružu i on mu je izrezbario ružu u kamenu od safira. Kada je ruža bila predstavljena princezi, ona je odgovorila: “Ovo nije plava ruža! Neću se udati za čovjeka čije je srce hladno kao ovaj kamen.” Treći, vrlo lukav prosac, zamolio je čarobnjaka da mu napravi iluziju plave ruže. Čarobnjak mu je dao kutiju sa slikom iluzije plave ruže unutra. Kada je predstavljena princezi, ona je ispružila ruku do ruže da bi otkrila da joj je ruka jednostavno prošla kroz nju. “Neću se udati za čovjeka koji je lažljiv”, odgovorila je ona. Kasnije uveče, rekla je sinu od vrtlara da želi da se uda za njega. Vjerovali su jedno drugom i bio joj je srcu veoma drag. “Donijet ću vam plavu ružu ujutro”, odgovorio je. Sljedećeg jutra uručio je princezi bijelu ružu. Princeza je dodirnula bijele latice i odgovorila: “Ovo je plava ruža.” Car je blagoslovio govoreći: “Ako moja kći kaže da je to plava ruža, onda je to plava ruža.” Princeza i sin vrtlara su se vjenčali i živjeli su sretno do kraja svojih dana.

Ova legenda odjeknula je i u filmu iz 1961. godine “Bagdadski lopov”, u kojem je glavnu ulogu igrao Steve Reeves. U filmu je bila potraga za plavom ružom kako bi se izliječila Amina. Karim ne nalazi plavu ruzu, ali kao i u kineskoj legendi daje joj bijelu, tvrdeći da ako ga zaista voli, ruža će postati plava. Bijela ruža postaje plava i liječi Aminu.

Značenje plave ruže

Postoji mnogo značenja i simbola vezanih za ruže. Svaka boja označava neke emocije ili je znak ljubavi. Plava ruža označava istinsku ljubav, povezanu s nedostižnim, a također može označavati i neuzvraćenu ljubav.

Egzotične Ruže

Plava ruža možda nije pronađena, ali su zato otkrivene druge, egzotične ruže.

Crna ruža postoji, ali samo dok je u pupoljku. Ova rijetka crna ruža može se naći samo u Turskoj, u selu Halfeti. To je jedino mjesto na svijetu koje je dom crnim ružama. Vefratis rijeka stvara savršenu zemlju i odgovarajuće količine PH-a u podzemnim vodama. Boja crna, pojavljuje se samo u ljetnim mjesecima. Kada su u punom cvatu, ove ruže su duboke, tamnocrvene boje, ali kao pupoljci izgledaju crno.  U predanjima, crna ruža označava smrt, slutnju ili strast.

Zelena ruža

Zelena ruža je isto dio porodice ruža kao i svaka druga. Iako ne izgleda raskošno i dopadljivo kao druge ruže, mnogi smatraju da je ova ruža veoma lijepa.  Smatra se da su zelene ruže postojale još od oko 1743. godine, ali se nisu uzgajale sve do sredine 18. vijeka. Mogu biti čak i jedna od najstarijih ruža, zajedno sa pojedinačnim ili divljim ružama. One su prave ruže, ali za razliku od drugih vrsta ruža, nemaju latice – imaju samo sepale koje su ionako zelene.

I, nažalost, za kraj, malo razočarenja – Sve cvijeće je zapravo samo modificirano lišće koje se pojavilo prije 130 miliona godina. Međutim, to zapravo i nije važno, jer možemo da cjenimo njihovu ljepotu mnogo više nego što bismo to učinili da je ostalo u jednoj boji. Priroda je sama odabrala boje ružama, jer je to bila veoma korisna osobina da se osigura oprašivanje i time opstanak vrste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *