Loading...
PolitikaSvijetVijesti

EU / U Vijeću Europe će prvi put biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako će 11. jula, u Vijeću Europe, prvi put biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, te kako njegova zemlja to podržava.

Odajmo im počast: Ovo su imena srebreničkih žrtava koja će se ukopati ove godine

Cavusoglu je boravio u turskom gradu Konya, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovala Uprava za vjerske poslove Republike Turske.

Turski ministar je tom prilikom govorio i o problemu antiislamizma koji je sve prisutniji na globalnom planu, te je kazao:

“Kada pogledamo u uzroke antislamizma, možemo vidjeti da zagovornici toga nemaju uvjerljive i zadovoljavajuće argumente. Smatramo je uzrok svemu tome populizam. Nažalost, mi danas svjedočimo tome da političke stranke, pa i političari i mediji, koji se hrane populizmom, doprinose širenju neprijateljstva prema islamu i migrantima”, rekao je Cavusoglu.

Erdogan: Napadač s Novog Zelanda je isti kao teroristi Islamske države

Podsjetio je i na 15. mart, dan kada je izvršen teroristicki napad na muslimane na Novom Zelandu, tokom obavljanja džuma-namaza.

“Mi između napada na džamiju na Novom Zelandu i napada na crkvu na Šri Lanki, ne vidimo nikakvu razliku. Oba su izdajnički, teroristički napadi. Nažalost, svijet danas na to ne gleda na način na koji mi gledamo. Mi odbacujemo svaki oblik diskrimnacije, antiislamizam, antisemitizam, isti i tako neprijateljstvo prema kršćanstvu. Odbacujemo jer naša vjera tako nalaže i to smatramo ljudskim zločinom”, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je kako je tokom dvije godine obnašao dužnost predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, te kako mu glavni zadatak bio štititi ljudska prava, demokratiju, slobode i vladavinu prava. 

“U Vijeću Evrope, ovog 11. jula ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici. U Vijeću Evrope do sada smo se prisjećali holokausta i drugih negativnih događaja u historiji. Ovo je prvi put da ćemo obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici i mi to podržavamo”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: radiosarajevo.ba/Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *