Loading...
HistorijaKulturaSvijetVijesti

Egipatski arheolozi pronašli 20 drevnih kovčega u blizini Luksora

Image copyright – Egyptian Ministry of Antiquities

Pripremila Amna Dumpor

Egipatski arheolozi su pronašli više od 20 drevnih, drvenih kovčega u blizini egipatskog grada Luksor, objavilo je državno ministarstvo za starine, a više detalja o ovom otkriću bit će objavljeno na konferenciji za novinare u subotu.

Kovčezi, čiji su ukrasi jarkih boja još uvijek vidljivi, otkriveni su na tebanskoj nekropoli Asasif, na zapadnoj obali rijeke Nil. Poredani su u dva sloja, sa gornjim slojem poprečno postavljenim naspram donjeg.

Ministarstvo je ovo otkriće opisalo kao “jednim od najvećih i najvažnijih”  u posljednjih nekoliko godina.

Većina grobnica u Asasifu, koja se nalazi u blizini Doline kraljeva, datira iz kasnog razdoblja starog Egipta (664-332 pne).

Međutim, postoje i starije grobnice iz perioda 18. dinastije (1550.-1229. Pr. Kr.), koja je bila prva dinastija iz Novog kraljevstva i obuhvaćala je poznate faraone: Ahmosea, Hatshepsuta, Thutmosea III, Amenhotepa III, Akhenatona, Tutankhamuna i egipatske kraljice Hatshepsute.

This photo provided by the Egyptian Ministry of Antiquities shows Egyptian Minister of Antiquities Khaled el-Anany looking at recently discovered ancient colored coffins with inscriptions and paintings, in the southern city of Luxor, Egypt, Tuesday, Oct. 15, 2019. The ministry said archeologists found at least 20 wooden coffins in the Asasif Necropolis, describing it as one of the “biggest and most important” discoveries in recent years. (Egyptian Ministry of Antiquities via AP)

Prošli sedmice ministar za starine objavio je da su arheolozi otkrili drevno “industrijsko područje” u zapadnoj dolini Luksora.

Područje je uključivalo “kuće za skladištenje i čišćenje pogrebnog namještaja u kojima je pronađeno mnogo posuđa iz perioda 18. dinastije”, navodi se u izvještaju.

Izvor: BBC News

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *