Loading...
Kultura

Peticija: Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini od strane OHR

Peticija: Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini od strane OHR

 
Foto: Ermin Halilović

“KLUB 100-PLUS”  je proteklog vikenda pokrenuo peticiju u kojoj  od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Ovu peticiju  je za samo dva dana potpisalo preko 3.300 potpisnika.

 

Saopštenja za medije “KLUB 100-PLUS”  prenosimo u cjelosti:

 

U skladu s evropskim standardima “KLUB 100-PLUS” pokreće ovu peticiju u kojoj od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

 

Bosni i Hercegovini je odavno potreban zakon o zabrani negiranja genocida, i nažalost sve do danas, nakon skoro 25 godina od genocida u Srebrenici, vlasti u Bosni i Hercegovini to evidentno nisu u stanju učiniti. Donošenje zakona o zabrani negiranja genocida je obaveza Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, zbog specifičnih političkih odnosa i nedostatka političke volje to je za sada teško očekivati. Uz to, negiranje genocida je osnova za narušavanje sigurnosti i političke situacije u zemlji.

 

Zbog svega navedenog, putem ove peticije”KLUB 100-PLUS” obraća se Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, njegovoj Ekselenciji, gospodinu Valentinu Inzku, sa zahtjevom da, u okviru svojih ovlasti oktroira-nametne, zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

 

“KLUB 100-PLUS” za sada  čine 123  građana i prijatelja Bosne i Hercegovine iz 26 zemalja, čiji je cilj da “KLUB 100-PLUS” preraste u “KLUB 100.000”- potpisnika ove peticije.

 

Uz našu duboku zahvalnost, molimo sve one koji žele podržati ovu peticiju da to učine na linku ispod:

http://chng.it/PFHRM2s294

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *