Loading...
Eseji

Kad čovjek skučenog horizonta umišlja da je Burduš ili makar Volter

Erman Jakupi

Alternativu Amerikanci ili Rusi rješavam birajući kineskinje po mogućnosti nezaražene Korona virisom i katolkinje koje posjećuju crkve sa freskama na kojima Isus Hrist ima kose oči. Oh koliko je lijep Bog sa dva oka kao dva badema.

U Evropu se iskrcalo 30. 000 američkih vojnika. Ovi predvodnici superiorne civilizacije koji će stvoriti klimu novog Hladnog rata svidit će se Greti i masi osvještenih koji upozoravaju na globalno zagrijavanje. Ne postoje civilizovani i necivilizovani. Postoji volja za prestižom čija nas perverzna logika vodi u propast.

Neki šupljeglavi naučnici i istoričari polažu nade u Mars i mogućnosti da se ljudski vijek produži do 150 godina. Ovo je najopasnija utopija koju ne gaji kolektivna nada u pravdu nego bezkrupulozni egoizam psihotičkog JA koje ne želi biti svjesno vlastite prolaznosti. Prodavati nade na ovaj ili onaj način bilo je uvijek unosno.

Frojd kaže da Čovjek nije u stanju zamisliti vlastitu smrt. Kao dokaz za to navodi slijedeću anegdotu:

”Kad jedno od nas dvoje umre – kaže muž ženi – ja ću otputovati Za Pariz”.

Možda iz istog razloga ne uspijevamo sagledati realnu mogućnost nestanka života na zemlji. Hans Jonas nas je 1978. upozorio da posljedice naših akcija moraju biti u skladu sa činjenicom produžetka života na zemlji. Koliko suza mora proliti Greta da bismo shvatili ovaj imperativ. Da lì je to uopšte moguće objasniti podanicima kapitalističkog sistema koji se zasniva na komplulsivnoj akumulaciji materijanih dobara? Eh zemljo, kad jedno od nas dvoje nestane ja ću se preseliti na Mars.

Hajdeger je tvrdio da nas samo Bog može spasiti. Ja mislim da to može učiniti samo poezija o svegrlećem bogu suncu koji grije i obasjava podjednako sve nacije, kao şto je to lijepo opjevao u svojoj himni suncu egipatski kralj Ekhnaton.

Nije čudo sto ova Nova univerzalna duhovnost koja okreće leđa opasnim Nacionalnim religijama nalazi utočište baš u Bosni. Zar piramide nisu otkrivene kod Travnika?

Da Mao C’è Tung nije eliminisao apsurdnu tradiciju Zlatnog lotosa – povijanje stopala da se spriječi njihov normalan razvoj i rast i da im se da oblik polumjeseca, danas bi Gong Li, Lai Feihe, Lao Cuifen i ostale glumice filma “Crveni fenjeri” bile cotave.  Zahvaljujući njemu one blistaju u svoj njihovoj prirodnoj ljepoti.

Kad će čovjek shvatiti da je svako “prekrojavanje” ljudskog tijela zlo protiv prirode i čovjeka. Npr. Sunet bez narkoze ostaje zapamćen kao velika trauma. Moje je mišljenje i moje iskustvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *