Loading...
Komentari

Krmeljanje države

Naslovnica, Zima u Bosanskoj Krupi

Nihad Filipović

Nijedna država nije stvorena direktno iz kulture. Sve su stvorene u bitkama. Eno Kurda, eno naroda Ujdura, eno Rohnja naroda – imaju kulturu, a nemaju države. I nikada je bez frtutme, igrom, pjesmom, uzgojem bijelih golubova mira, odlaskom u džamije i redovnim klanjanjem pet vakata namaza, neće osvojiti. Nego borba. Ako uopće ima potrebe i predpostavki za borbu.

Ako ih ima, a ne boriš se – robstvo čeka i tebe i tvoje. Ono može imati različite forme, pa i privid slobode – kao Aboridžani danas što žive taj privid, kao američki Indijanci i crnci juče (a u mentalnom smislu neki i danas) što su ga živjeli… itd. A ako se boriš – možeš poginuti i tvoje u smrt odvesti, a možeš i slobodu odbraniti.

Šta je onda bolje: rob ili grob? Sloboda ili smrt – koja te svakako čeka. Robovao ili se borio, Godoovsko ritualno dnevno tabanjanje je usud. Stoga, da: šta je onda bolje – rob ili grob?

Atašei iz vladinih resora kulture, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u prisustvu atašea ministarstava kulture pet velikih sila i EZ, podpisuju Sporazum o miru i kulturnoj saradnji, Pariz, decembar 1995.

Da je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu – tj. Bošnjake (centralna meta i žrtva agresije) i obćenito na njen narod (razumijevan u političkom smislu, dakle građani odani domovini), da je ta zločinačka rabota drugačije završila, pa pobijedila Armija RBiH, a srbski (i hrvatski) nacizam poražen, kao što je njemački nacizam poražen 1945,  ono danas što se naziva država BiH, bilo bi sasvim nešto drugo. A kultura, ona ista koja je bila i prije agresije i rata 1992. na 1995.

Da su pobijedile antibosanske snage, opet – država bi bila nešto drugo, a kultura iz koje su je takvi pravili – ostala bi ista.

Nego nisu pobijedili ni jedni ni drugi, ali nisu ni izgubili; svi su kao, u toj tragediji krvi i tla, ponešto dobili, a ponešto izgubili. I kao Mirna Bosna!

A kultura (kulture) traju. Jer narod obstaje, dok ima kulturu, koja ga, na kraju krajeva, tvori kao specifiku u svijetu naroda. I dok je god tako, ima nada da će osvojiti i državu – ako joj teži, ako je razvio nacionalističku (da, nacionalističku) dakle državotvornu svijest.

Pitanje je međutim – kada već imaš osvojenu i kulturu i državu, a Bosanci (Bošnjaci) su 1992. imali i jedno i drugo – šta je prioritet: država ili narod?

Pitanje je akademsko. Jer u stvarnom svijetu, jedno je povezano s drugim na način da se uopće u upitan kontekst ne može dovoditi. To je kao kada majku suočite s izborom između dvoje rođene djece: koje spašavati, a koje žrtvovati, e da bi spasila makar jedno dijete? Nemoguć, neljudski izbor.

Kultura (čitaj narod), koja ima osvojene elemente državnosti, NIKADA ih se dobrovoljno ne odriče.

To može biti i biva samo pod nekom vrstom nasilja, bilo direktnog, oružijem, bilo stavljanjem pred zid, gdje nema nego – ili poginuti ili … hmm, a šta drugo, izdati!

Konačno, nije u Dejtonu narod, kao metafora za kulturu, pregovarao i podpisivao, pa da se kaže – nije se moglo drugačije, takva nam kultura. Nego su pregovarali i podpise mećali na papir lideri, a narod se o sebi zabavio i prihvatio prekid rata i oktroiranu državu (znači nametnutu ili narodski kazano, odozgo na narod spušćenu); jer je narod, nakon tri i jače godine nepojamne patnje, stavljen pred svršen čin: ili nastavak rata, (pa će nas Srbija napasti, aman, aman; ili još gore – pa će nas USA napasti – aman, zeman), ili pak mir i država, pa sad’ kakva je takva je.

Poanta je u slijedećem:

Ono što se danas u Bosni predstavlja kao država, (znači podijeljeno društvo i država u fazi samoukidanja), intelektualci u službi određenih politika (interesa), pokušavaju legitimirati kao jedino moguće, jer je izašlo iz kulture; dočim je istina da je proizašlo iz izdaje.

Da, nije prejaka riječ, iz izdaje.

Izdali su svi oni zastupnici naroda u skupštini (parlamentu) RBiH koji su izašli van okvira ondašnjeg Ustava SRBiH, odmetnuli se i počeli rat protiv države u kojoj su birani da je brane i da život njenim građanima (njihovim biračima) učine boljim.

A onda i dio onih koji su ostali, izdaje ustav po kome su birani u parlament, a zarad dogovora o prekidu rata, s onim koji su ga odpočeli.

Naravno, u pozadini sveg tog političko-sociološkog i filosofskog galimatijasa mišljenja i kontramišljenja o Bosni, njenom narodu, njenim etnijama i državi u historijski naslijeđenom ambijentu i odnosima (i juče i danas), leži “majka” svakog državotvornog i građanskog pitanja u Bosni, a to je pitanje:

Da li je, bez razvijene bosanske domovinske svijesti do razine državotvorne svijesti, uopće moguća građanska Bosna?

Da li je, sa etnijama u “bliskom dodiru”, a koje nisu izživjele etno-duhovnost i osjećanje, uopće moguće graditi nacionalnu multikulturalnu državu?

Odgovor je i da i ne, zavisno od historijskog konteksta. Pa je građanske države moguća u historijskom kontekstu u kojem su stvarane Sjedinjene Države Amerike, a u kontekstu kakav je historija stvorila u Bosni i Regionu, baš i ne. Zapravo, i tu je moguća, ako to žele ljudi, pa takve, u uvjetima slobode, izglasavaju da ih vode u tom smjeru.

Ali, ako im je kultura takva, te biraju kojekakve Domanovićevske slijepce, evidentno hohštaplere, čak kriminalce, pa i one najteže, kojekakve okrvavljenih ruku, onda – neka je onda tom narodu Bog na pomoći. A Bog pomaže snagom.

Pa vi kontajte koji je red i međuigra prioriteta u lancu narod – kultura – država, đe bila snaga i koje je mjesto kulture bilo za pregovaračkom stolom u Dejtonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *