Loading...
HistorijaKnjige

Milovan Đilas: Bošnjak – Adil Zulfikarpašić

Bošnjak – Adil Zulfikarpašić – (Nakladni zavod Globus – Bošnjački institut – Zürich, 1994); knjiga u kojoj je prenesen duži razgovor koji su, uz posredovanje novinarke Nadežde Gaće, vodili Adil Zulfikarpašić i Milovan Đilas u Budimpešti 1994. godine. U razgovoru su obrađene teme iz historije Bosne i Hercegovine, sudbine i uloge Bošnjaka, uzroka i posljedica rata na području Bosne i Hercegovine i dr. Adil Zulfikarpašić u knjizi iznosi na veoma zanimljiv način svoja sjećanja na djetinstvo u Foči, priča o svojoj porodici, posebno o ocu i majci, itd. Knjiga je izašla u više izdanja na bosanskom, a prevedena je na engleski, francuski, njemački, albanski i makedonski jezik. … Slijedi kraći izvadka iz te knjige u kojem se pominje pokolj muslima u Foči:

S lijeva: Milovan Đilas, Nadežda Gaće i Adil Zulfikarpašić

Đilas: – Šta Vi znate о pokoljima u Foči tokom Drugog rata? Foča је sada razorena, zapravo i niје razorena, džamije su sve razorene, ра kad govorite о tome, budite ljubazni da izložite Vaše mišljenje о tome zašto četnici u Drugom svetskom ratu nisu rušili džamije, а sada ih ruše ovi koji tamo ratuju.

Zulfikarpašić: – Most nа Drini, nаzvаn Krvavi most, nајvеćе је gubilište bošnjačkog civilnog stanovništva u Drugom svjetskom rаtu. Na stotine Fočaka, starih ljudi, žena, djevojaka i djece tu su poklani. Neki su mladi skočili s mosta i pokušali se roneći spasiti. Samo је trojici uspjelo, јеr mnoge su uništili hladna rijeka, meci i potjere. Preživjeli su opisali te grozote.

Đilas: – Ра ko је to učinio?

Zulfikarpašić: – Većinom mještani i srbijanski četnici, ali ovih zadnjih је bilo vrlo malo. Četnici su unišli bez borbe i otpora u Fоču i napustili је bez borbe i otpora. Kad је došla naša brigada i kalinovički odred, srbijanski četnici i desetak mještana su pobjegli, ostali su ostali i ništa im se nije dogodilo. Eto, za šest mjeseci vlasti NDH našlo se među fočanskim muslimanima samo dvanaest ljudi koji su prihvatili poziv da sarađuju sa ustaškim vlastima, а za osam sati su skoro svi fočanski Srbi postali četnici i počeli da kolju sve odreda, ne birajući i ne praveći razliku ko је kriv, а ko nije. I nije se našlo ni dvanaest od šesnaest hiljada fočanskih Srba da uzme u zaštitu bar jednog muslimana ili njegovu obitelj i imovinu od osam hiljada poklanih muslimana u fočanskom srezu. То је ljaga kојu niko neće moći izbrisati sa lica mojih srpskih sugrađana. То је zločin kome nema premca.

————————————————

Knjigu možete čitati na donjoj adresi:

http://www.academia.edu/9248095/806_Đilas_Milovan_Bošnjak_Adil_Zulfikarpašić_Bošnjački_Institut_1994

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *