Loading...
Kultura

O ELEMENTIMA AMERIKANIZACIJE U BIVŠOJ YU KULTURI

Pripremio: Nihad Filipović

Zanimljiv audio zapis razgovora sa Radinom Vučetić, autorkom knjige Koka-Kola socijalizam, koja se bavi elementima amerikanizacije u jugoslavenskoj socijalističkoj kulturi. Koga zanima neka odsluša… Završnica, od 48. minuta je naročito zanimljiva… Mislim da ona govori o nama, bivšim Jugoslavenima, više nego sve što je naprijed rečeno o džezu, rock and rollu, angažiranom filmu, književnosti. itd…

Zemlja, za koju bi se u neku ruku, obzirom na elemente zapadne paradigme, kakve ne susrećemo dalje i dublje na komunističkom istoku, nakon pada Berlinskog zida 1989., očekivalo da će napraviti najlakše transformiranje sa komunističke ustroja planske ekonomije i jednopartijskog političkog sistema, na zapadno tržišnu privredu slobodne ekonomske utakmice i demokratski pluralni politički ustroj, doživljava kolaps, uslijed razbuktalih nacionalističkih strasti….
Dok su zemlje koje su, po svim relevantnim parametrima, bile iza YU, danas članice EZ, bivše YU zemlje uglavnom još čekaju u redu za prijem. Što naravno sve govori i ima veze sa nama, a ništa ne govori i nema baš nikakve veze sa elementima amerikanizacije u našoj ondašnjoj jugoslavenskoj kulturi; koji su uostalom – mislim ti elementi amerikanizma u općoj slici YU kulture – bili marginalni, karakteristika uskog urbanog sloja i kulturološke elite; prosječan svijet ih uglavnom nije ni konzumirao, pa tako ni razumijevao… Taj naš prosječan svijet je bio, a i danas je u osamostaljenim zemljama, bio i ostao narodnjački, odnosno folkerski.

Međutim da, zanimljiv retro uvid u vrijeme koje je obilježilo generacije Jugoslavena.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *